Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Konkurences padomes lēmums Nr.76

Publicējamā versija

Rīgā 2006.gada 14.jūlijā (prot.Nr.43, 3. )

Par apvienošanās atļaušanu

Lieta Nr.1573/06/10/7

Par Zviedrijas kompānijas Insulation Acquisition AB ziņojumu par apvienošanos

Konkurences padome 2006.gada 27.jūnijā saņēma Zviedrijas kompānijas Insulation Acquisition AB (turpmāk - Insulation AB) ziņojumu par apvienošanos (turpmāk - Ziņojums). Ziņojumā iesniedzējs informēja, ka (*).

Darījums skar Latvijā reģistrēto un darbojošos komercsabiedrību - SIA "Paroc", jo "Paroc" ir netieša izšķiroša ietekme pār SIA "Paroc". Darījuma rezultātā Insulation AB iegūs netiešu izšķirošu ietekmi pār SIA "Paroc".

Izvērtējot Ziņojumu, Konkurences padome konstatēja, ka nav iesniegtas latviešu valodā tulkotas dokumentu kopijas: pušu statūtu kopijas, akciju pirkuma līguma kopija, pušu 2005.gada auditēto finanšu pārskatu kopijas. Izvērtējot lietas būtību, Konkurences padome, ņemot vērā iesniedzēja lūgumu un pamatojoties uz Valsts valodas likuma 10.panta ceturto daļu, atzīst konkrētajā situācijā par iespējamu pieņemt un izskatīt Ziņojumu bez tulkojuma valsts valodā. Tādējādi ir konstatējams, ka Ziņojumā ietvertā informācija pilnībā atbilst Ministru kabineta 2004.gada 26.oktobra noteikumu Nr.897 "Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos" prasībām, līdz ar to par pilnīga ziņojuma iesniegšanas dienu ir uzskatāms 27.06.2006.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki:

1.1. Insulation AB:

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju Insulation AB ir jaunizveidots holdinga uzņēmums, kuru pilnībā kontrolē starptautiskā finanšu organizācija Arcapita Bank B.S.C.(c). Insulation AB saimniecisku darbību Latvijā neveic. Pamatojoties uz Konkurences likuma 1.panta 9.punktu, Arcapita Bank B.S.C.(c) un tās grupas uzņēmumi, kuri atrodas pilnīgā tiešā vai netiešā Arcapita Bank B.S.C.(c) kontrolē, ir uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku. Tādējādi Arcapita Bank B.S.C.(c), tās tieši vai netieši kontrolētie uzņēmumi, t.sk. Insulation AB, ir viens tirgus dalībnieks Konkurences likuma 1.panta 9.punkta izpratnē. Uzņēmumu grupas, kurā ietilpst Insulation AB (t.i., uzņēmumu grupa, kontrole pār kuriem tieši vai netieši pieder finanšu organizācijai Arcapita Bank B.S.C.(c)), apgrozījums Latvijā 2005.gadā nepārsniedza (*) latu.

1.2. Paroc:

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju "Paroc" ir dažādu izolācijas materiālu ražotājs. Pamatdarbības veidi ir ēku izolācijas materiālu (būvmateriālu) ražošana, tehniskās izolācijas materiālu (izolācijas materiālu dažādiem rūpniecības procesiem, tehnikai un kuģiem) ražošana un "Paroc" paneļu (tipveida "sandwich" paneļu būvniecībai) ražošana. "Paroc" pieder 7 ražotnes Somijā, Lietuvā, Zviedrijā un Polijā, un tam ir apgrozījums un pārstāvniecības 13 pasaules valstīs. Latvijā "Paroc" pārstāv un pilnībā netieši pieder SIA "Paroc" (reģ.Nr.40003112002). Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 1.panta 9.punktu, "Paroc" un SIA "Paroc" ir uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku. SIA "Paroc" darbība Latvijā ir saistīta ar "Paroc" produkcijas tirdzniecību.

2. Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā ir noteikts, ka tirgus dalībnieku apvienošanās ir "tāds stāvoklis, kad (..) viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst (..) tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku (..)". Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 2.punktu "izšķiroša ietekme - iespēja tieši vai netieši: a) kontrolēt (regulāri vai neregulāri) lēmumu pieņemšanu tirgus dalībnieka pārvaldes institūcijās, realizējot līdzdalību vai bez tās (..)".

(*)

Līdz ar to minētais darījums ir uzskatāms par tirgus dalībnieku apvienošanos Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē.

3. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā ir noteikts, ka "Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāk kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus."

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā (2005.) finanšu gadā nesasniedza Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā noteikto kritēriju, taču pastāv iespēja, ka izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punktā noteiktais kritērijs. Šī kritērija izpildes izvērtēšana ir saistīta ar konkrētā tirgus, kurā darbojas SIA "Paroc", noteikšanu. Iesniedzējs Ziņojumā norāda, ka konkrētās preces tirgus varētu tikt definēts kā izolācijas materiālu piegādes tirgus (SIA "Paroc" ir "Paroc" ārvalstu meitas uzņēmumu ražoto izolācijas materiālu vairumtirgotājs). Iesniedzējs uzskata, ka (*). Līdz ar to pastāv varbūtība, ka var izpildīties viens no nepieciešamajiem kritērijiem ziņojuma iesniegšanai Konkurences padomei.

4. Konkurences padome, ievērojot lietderības apsvērumus, izvērtēja nepieciešamību precīzi noteikt, vai izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punktā noteiktais kritērijs. Tā kā šī kritērija izpildes analīze ir saistīta ar konkrētā tirgus definēšanu, kas savukārt paredz salīdzinoši liela informācijas apjoma iegūšanu un izvērtēšanu par konkrēto preci, konkrēto ģeogrāfisko tirgu, statistiskiem datiem un to, ka apvienošanās rezultātā nemainās tirgus dalībnieku skaits konkrētajā tirgū, bet mainās tikai viena tirgus dalībnieka īpašnieki, Konkurences padome uzskata, ka precīza SIA "Paroc" tirgus daļas aprēķināšana nav lietderīga un būtiska lēmuma pieņemšanai. Iesniedzējs Ziņojumā sniedz viedokli par izolācijas materiālu klasifikāciju un savstarpējo aizvietojamību. Pēc iesniedzēja viedokļa, šaura konkrētās preces tirgus definēšana (atkarībā no konkrētā izolācijas materiāla pielietošanas veida) nebūtu pamatota, jo izolācijas materiāli var tikt izmantoti dažādiem nolūkiem. Neskatoties uz to, Konkurences padome pieļauj iespēju, ka konkrētais tirgus vai vairāki konkrētie tirgi var tikt definēti citādi (šaurāk), kā rezultātā var izpildīties Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punktā noteiktais kritērijs.

Iesniedzējs informē, ka (*).

Ņemot vērā minēto, Konkurences padome atstāja atklātu jautājumu par konkrētā tirgus definēšanu un Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punktā noteiktā kritērija izpildi un izvērtēja pēc būtības apvienošanās ietekmi uz konkurences apstākļiem izolācijas materiālu tirgū Latvijā.

5. (*) Saskaņā ar iesniedzēja sniegto informāciju darījuma mērķis ir Insulation AB finanšu ieguldījums. Bez tam iesniedzējs norāda, ka (*).

Ņemot vērā Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, ir pamats uzskatīt, ka apvienošanās rezultātā konkurences apstākļi izolācijas materiālu tirgū Latvijā netiks ietekmēti negatīvi, jo tajā neizveidojas un nenostiprinās dominējošais stāvoklis, kā arī netiek samazināta konkurence. Konkurences padome uzskata, ka darījumam nebūs negatīvas ietekmes uz konkurenci.

Konkurences padome, pamatojoties uz Konkurences likuma 6.panta pirmās daļas 4.punktu, 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu, otrās daļas 2.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, kā arī uz Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumiem Nr.897 "Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos",

nolēma:

atļaut Insulation Acquisition AB un Paroc Holding Sverige AB apvienošanos, kas paredzēta, Insulation Acquisition AB iegūstot izšķirošu ietekmi pār SIA "Paroc".

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) Ierobežotas pieejamības informācija.

Konkurences padomes  priekšsēdētāja v.i. T.Jefremova

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par apvienošanās atļaušanu Lieta Nr.1573/06/10/7 Par Zviedrijas kompānijas Insulation Acquisition .. Izdevējs: Konkurences padome Veids: lēmums Numurs: 76Pieņemts: 14.07.2006.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 117, 26.07.2006.
140587
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"