Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.616

Rīgā 2005.gada 23.augustā (prot. Nr.47 3.§)
Drošības apliecības izsniegšanas, anulēšanas un darbības apturēšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Dzelzceļa likuma 35.1panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka drošības apliecības (turpmāk – apliecība) (1.pielikums) izsniegšanas, anulēšanas un darbības apturēšanas kārtību.

2. Noteikumi neattiecas uz pārvadātājiem, kuri ir saņēmuši drošības sertifikātu.

3. Apliecību izsniedz Valsts dzelzceļa tehniskā inspekcija (turpmāk – inspekcija) uz pieciem gadiem.

4. Ja apliecība ir nozaudēta vai neatjaunojami bojāta, inspekcija pēc komercsabiedrības rakstiska pieprasījuma izsniedz apliecības dublikātu.

II. Prasības apliecības saņemšanai

5. Komercsabiedrība saņem apliecību, ja komercsabiedrības satiksmes drošības iekšējās uzraudzības sistēma spēj nodrošināt tās darbību attiecīgajā komercdarbības jomā dzelzceļa nozarē saskaņā ar drošības prasībām. Minētā sistēma ietver:

5.1. dzelzceļa nozares organizatorisko struktūru, kas ir komercsabiedrības organizatoriskās struktūras daļa vai viena amatpersona, kura atbild par dzelzceļa darbības plānošanu, organizēšanu, īstenošanu, vadīšanu un satiksmes drošības uzraudzību;

5.2. atbildības sadalījumu pa attiecīgajiem tehnoloģiskajiem procesiem dzelzceļa nozarē, kur noteikts, kādus Dzelzceļa likuma 3.panta 5.punktā minētos komercsabiedrības darbībai nepieciešamos tehnoloģiskos procesus veic komercsabiedrība un kurus tā nodod citai komercsabiedrībai;

5.3. komercsabiedrības iekšējo dokumentu (piemēram, komercsabiedrības kopīgi ar citām organizācijām pieņemtie dokumenti, komercsabiedrības izdotie iekšējie doku­men­ti, dzelzceļa iekārtu un ierīču ražotāju, piegādātāju un uzstādītāju dokumenti par šo iekārtu lietošanu un apkopi, citu valstu vai organizāciju izdotie doku­menti) piemērojamās normas, kas atbilst komercsabiedrības darbības veidam un īpatnībām un ir izstrādātas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par dzelzceļa tehnisko ekspluatāciju, dzelzceļa speciālistu darba drošību un aizsardzību un dzelzceļu kravu pārvadājumu ekspluatāciju;

5.4. komercsabiedrības dzelzceļa speciālistu atbilstību Dzelzceļa likuma 37.pantā un likumā “Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu” noteiktajām prasībām.

6. Komercsabiedrība nodrošina ar satiksmes drošības iekšējās uzraudzības sistēmu saistīto procedūru un pasākumu dokumentēšanu.

7. Komercsabiedrība var noslēgt rakstisku līgumu par atsevišķa tehnoloģiska procesa izpildi ar citu komercsabiedrību, kurai ir apliecība attiecīgā tehnoloģiskā procesa veikšanai.

III. Apliecības izsniegšana

8. Lai saņemtu apliecību, komercsabiedrība (turpmāk – pretendents) iesniedz inspekcijā iesniegumu apliecības saņemšanai (turpmāk – iesniegums) (2.pielikums).

9. Iesniegumam pievieno:

9.1. (svītrots ar MK 27.04.2010. noteikumiem Nr.393);

9.2. (svītrots ar MK 27.04.2010. noteikumiem Nr.393);

9.3. satiksmes drošības iekšējās uzraudzības sistēmas dokumentus vai to kopijas, kas apliecina un ietver informāciju par pretendenta organizato­risko struktūru dzelzceļa nozarē, ziņas par atbildības sadalījumu pa attiecīgajiem tehnoloģiskajiem procesiem dzelzceļa nozarē un ziņas par sertificētiem un atestētiem dzelzceļa speciālistiem, kā arī šo noteikumu 5.3.apakš­punktā minēto dokumentu sarakstu.

10. Iesniedzamo dokumentu kopiju pareizību apliecina pretendents.

11. Pretendents, kas ir saņēmis apliecību un vēlas turpināt darbību dzelzceļa nozarē, ne vēlāk kā divus mēnešus pirms saņemtās apliecības darbības termiņa beigām iesniedz inspekcijā iesniegumu.

12. Ja pretendents, kas ir saņēmis apliecību, maina juridisko adresi vai citus apliecībā norādītos rekvizītus, tas piecu darbdienu laikā paziņo par to inspekcijai un paziņojumam pievieno apliecības oriģinālu.

(Grozīts ar MK 27.04.2010. noteikumiem Nr.393)

13. Ja pretendents, kas ir saņēmis apliecību, paredzējis mainīt kādu apstākli, kas varētu ietekmēt dzelzceļa satiksmes drošību (piemēram, sniegt jauna veida pakalpojumus, ieviest jauna veida ritošo sastāvu vai tehnoloģijas), vai izdarīt grozījumus dokumentos, uz kuriem pamatojoties saņemta apliecība, pretendents iesniedz inspekcijā attiecīgo informāciju.

14. Inspekcija izskata iesniegumu un mēneša laikā pēc tā saņemšanas pieņem lēmumu par apliecības izsniegšanu vai atteikumu izsniegt apliecību.

15. Ja inspekcija konstatē, ka apliecības saņemšanai iesniegtajos doku­men­tos norādītā informācija ir nepilnīga vai nav pievienoti visi nepieciešamie dokumenti, inspekcija ierakstītā vēstulē nosūta pretendentam pieprasījumu sniegt papildu informāciju, kā arī norāda tās iesniegšanas termiņu, kas nav mazāks par piecām darbdienām (attiecīgi pagarina šo noteikumu 14.punktā noteikto lēmuma pieņemšanas termiņu).

16. Inspekcija Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā var pieaicināt iesnieguma izskatīšanā pretendentu vai tā pārstāvi paskaidrojumu sniegšanai.

17. Lēmumu neizsniegt apliecību inspekcija pieņem, ja šajos noteikumos noteiktajā termiņā nav iesniegti visi nepieciešamie dokumenti un pieprasītā informācija.

18. Pamatojoties uz šo noteikumu 12. un 13.punktā minēto pretendenta iesniegto informāciju, inspekcija mēneša laikā pēc informācijas saņemšanas pieņem lēmumu par jaunas apliecības izsniegšanu.

IV. Apliecības darbības apturēšana un anulēšana

19. Lēmumu par apliecības darbības apturēšanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem inspekcija pieņem, ja pretendents, kas saņēmis apliecību, ir pārkāpis likumus vai citus normatīvos aktus, kas nosaka drošības prasības attiecīgajā komercdarbības jomā dzelzceļa nozarē.

20. Lēmumu par apliecības anulēšanu inspekcija pieņem šādos gadījumos:

20.1. ja pretendentam ir izsniegta jauna apliecība šo noteikumu 18.punktā noteiktajā kārtībā;

20.2. ja pretendents sniedzis nepatiesas ziņas;

20.3. ja sešu mēnešu laikā pēc apliecības darbības apturēšanas pretendents nav novērsis konstatētos pārkāpumus;

20.4. ja apliecības darbība ir apturēta atkārtoti gada laikā par tāda paša veida pārkāpumu;

20.5. ja apliecības saņēmējs to ir nodevis citai personai.

21. Pirms lēmuma pieņemšanas par apliecības anulēšanu šo noteikumu 20.2., 20.3. un 20.4.apakšpunktā minētajos gadījumos inspekcija nosūta preten­den­tam brīdinājumu, kurā norāda konstatētos pārkāpumus, kā arī Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā noskaidro pretendenta vai tā pārstāvja viedokli.

22. Lēmumu par apliecības darbības apturēšanu vai anulēšanu inspekcija nekavējoties rakstiski paziņo pretendentam un izskaidro lēmuma apstrīdēšanas kārtību.

23. Inspekcijas lēmumu var apstrīdēt Satiksmes ministrijā viena mēneša laikā.

V. Noslēguma jautājums

24. Dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītāji apliecības saņem piecu gadu laikā, bet personas, kas veic Dzelzceļa likuma 3.panta 5.punktā minētās darbī­bas, – triju gadu laikā pēc šo noteikumu spēkā stāšanās.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Satiksmes ministrs A.Šlesers
1.pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 23.augusta noteikumiem Nr.616
02.JPG (34020 bytes)
Satiksmes ministrs A.Šlesers
2.pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 23.augusta noteikumiem Nr.616
03.JPG (34350 bytes)
Satiksmes ministrs A.Šlesers
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Drošības apliecības izsniegšanas, anulēšanas un darbības apturēšanas kārtība Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 616Pieņemts: 23.08.2005.Stājas spēkā: 27.08.2005.Zaudē spēku: 01.12.2010.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 135, 26.08.2005.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
115163
{"selected":{"value":"01.05.2010","content":"<font class='s-1'>01.05.2010.-30.11.2010.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"01.05.2010","iso_value":"2010\/05\/01","content":"<font class='s-1'>01.05.2010.-30.11.2010.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"27.08.2005","iso_value":"2005\/08\/27","content":"<font class='s-1'>27.08.2005.-30.04.2010.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
01.05.2010
87
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"