Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

LZA Terminoloģijas komisijas lēmums Nr.43

Par profesijas nosaukuma saskaņošanu: kokkopis un arborists

Pieņemts 15.02.2005.; prot. Nr.1/1056

Lēmuma pamats: Labklājības ministrijas vēstule

LZA Terminoloģijas komisija (TK) pēc iepriekšējas plašākas kokkopības speciālista amata nosaukuma variantu analīzes un izskatīšanas LZA TK Botānikas terminoloģijas apakškomisijā, papildus uzklausot Nacionālā botāniskā dārza speciālistes I.Bondares skaidrojumu, pieņēma šādu lēmumu:

apstiprināt par profesijas nosaukumu latvisko terminu kokkopis un par tā līdzvērtīgu sinonīmu - terminu arborists, ievērojot tā starptautisko izplatību.

LZA TK ieteic Latvijas Profesiju klasifikatorā ietvert abus terminus, kā prioritāro rakstot kokkopis. LZA TK uzskata, ka termina kokkopis lietošana starptautiski atzītos dokumentos neradīs pārpratumus, jo šādi dokumenti tiek rakstīti divās valodās - latviešu un angļu valodā.

LZA TK priekšsēdētāja V.Skujiņa

LZA TK Botānikas terminoloģijas apakškomisijas priekšsēdētājs A.Stalažs

LZA TK zinātniskā sekretāre I.Pūtele

Komentāri

1. Formu kokkopis balsta līdzīgu nosau­kumu sistēma augkopībā un dzīvniekkopībā: puķkopība - puķkopis, rožkopība - rožkopis, linkopība - linkopis, augļkopība - augļkopis; aitkopība - aitkopis, cūkkopība - cūkkopis, lopkopība - lopkopis u.tml. Par kokkopi (arboristu) saucams kokkopības speciālists, kas strādā speciālās koku kolekcijās - dendrārijos jeb arborētumos - un pārzina koku un krūmu kolekcijas, sākot ar plānošanu un beidzot ar vainagu veidošanu.

2. Tā kā citās valstīs specialitātei, kurā strādājošie nodarbojas ar koku kopšanu, ir piecas specializācijas pakāpes (kategorijas), vēlams tās precizēt un latviešu valodā jau tagad katrai no tām dot savu nosaukumu.

3. Izglītota speciālista nosaukšanai nav izmantojams darinājums kokkopējs (jeb koku kopējs). Nosaukumi ar -kopējs attiecināmi uz vienkāršāko apkopšanas darbu veicējiem, kuri nav beiguši īpašas skolas.

Piebilde. Pagaidām no kokkopības speciālistiem nav saņemta ziņa, ka būtu jau izstrādāti nosaukumi visām piecām kokkopju specializācijas pakāpēm.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par profesijas nosaukuma saskaņošanu: kokkopis un arborists Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: LZA Terminoloģijas komisija Veids: lēmums Numurs: 43Pieņemts: 15.02.2005.Stājas spēkā: 15.02.2005.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 130, 18.08.2005.
114592
15.02.2005
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"