Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS

Par grozījumiem Latvijas PSR kriminālprocesa kodeksā, Latvijas PSR civilprocesa kodeksā, Latvijas PSR labošanas darbu kodeksā un Latvijas PSR likumā «Par Latvijas PSR tiesu iekārtu» sakarā ar likumu «Par prokurora uzraudzību Latvijas Republikā»
 

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

I. Izdarīt Latvijas PSR kriminālprocesa kodeksā šādus grozījumus:

1. Izteikt 1. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

«Procesuālo kārtību krimināllietās Latvijas Republikas teritorijā nosaka Latvijas PSR kriminālprocesa kodekss un citi Latvijas Republikas teritorijā spēkā esošie likumdošanas akti.»

2. Izslēgt 2. panta otro daļu.

3. 20. pantā:

izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā:

«Latvijas Republikas Augstākās Tiesas uzraudzība pār tiesu darbību»;

izslēgt pirmo daļu.

4. 21. pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

«Uzraudzību par Latvijas Republikas likumu precīzu un vienveidīgu ievērošanu kriminālprocesā realizē Latvijas Republikas ģenerālprokurors un viņam pakļautie prokurori.»;

izslēgt trešajā daļā vārdus «un vadīdamies no PSRS ģenerālprokurora norādījumiem».

5. Izteikt 41. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

«Saskaņā ar Latvijas Republikas likumu «Par prokurora uzraudzību Republikā» un šajā kodeksā noteiktajā kārtībā prokurors uzrauga likumu ievērošanu izziņas un iepriekšējās izmeklēšanas iestāžu darbībā un tiesas noteikto sodu un citu piespiedu rakstura līdzekļu izpildīšanā, kā arī piedalās lietu izskatīšanā tiesā.»

6. Izslēgt 76. panta piektajā daļā vārdus «PSRS ģenerālprokuroram» un aizstāt vārdus «Latvijas PSR prokuroram» ar vārdiem «Latvijas Republikas ģenerālprokuroram».

7. 77. pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus «Latvijas PSR prokurors» ar vārdiem «Latvijas Republikas ģenerālprokurors vai viņa vietnieks»;

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

«Pagarināt apcietinājuma termiņu uz laiku, kas pārsniedz deviņus mēnešus, var izņēmuma gadījumos un tikai attiecībā uz personām, kas apsūdzētas smagu noziegumu izdarīšanā. Šo termiņu līdz pusotram gadam var pagarināt tikai Latvijas Republikas ģenerālprokurors. Jautājumu par apsūdzētā turēšanu apcietinājuma uz laiku, kas ilgāks par vienu gadu, iepriekš izskata Latvijas Republikas Prokuratūras kolēģija.»

8. Aizstāt 125. panta otrajā daļā vārdus «Latvijas PSR prokurors» ar vārdiem «Latvijas Republikas ģenerālprokurors vai viņa vietnieks», vārdus «bet ne vairāk kā par vienu mēnesi» ar vārdiem «līdz trim mēnešiem».

9. Aizstāt 133. panta nosaukumā un tekstā vārdus «Latvijas PSR» un «Latvijas PSR prokuroram» attiecīgi ar vārdiem «Latvijas Republikas» un «Latvijas Republikas ģenerālprokuroram».

10. Aizstāt 134. panta otrajā daļā vārdus «Latvijas PSR prokurors» ar vārdiem «Latvijas Republikas ģenerālprokurors vai viņa vietnieks».

11. 215. pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus «PSRS likumu «Par PSRS prokuratūru»» ar vārdiem «likumu «Par prokurora uzraudzību Latvijas Republikā»»;

aizstāt otrajā daļā vārdus «PSRS ģenerālprokurors un viņam pakļautie Latvijas PSR prokurors un zemākie prokurori» ar vārdiem «Latvijas Republikas ģenerālprokurors un viņam pakļautie prokurori».

12. 297. pantā:

nosaukumu izteikt šādā redakcijā:

«Sprieduma taisīšana Latvijas Republikas vārdā»;

pirmo daļu izteikt šādā redakcijā:

«Latvijas Republikas tiesas taisa spriedumu Latvijas Republikas vārdā.»

13. Aizstāt 325. pantā vārdus «Latvijas PSR prokurors» ar vārdiem «Latvijas Republikas ģenerālprokurors».

14. 376. pantā:

pirmajā daļā vārdus «PSRS likumdošana un šis kodekss piešķīruši» aizstāt ar vārdiem «šis kodekss piešķīris»;

izslēgt otro daļu;

izslēgt trešo daļu;

aizstāt ceturtajā daļā vārdus «Latvijas PSR prokuroram» un «Latvijas PSR prokurors» attiecīgi ar vārdiem «Latvijas Republikas ģenerālprokuroram» un «Latvijas Republikas ģenerālprokurors»;

izslēgt piekto daļu.

15. 377. pantā:

izslēgt pirmo daļu;

aizstāt otrajā daļā vārdus «Latvijas PSR prokuroram» ar vārdiem «Latvijas Republikas ģenerālprokuroram».

16. Aizstāt 380. panta otrajā daļā un 391. pantā vārdus «Latvijas PSR prokurora», «Latvijas PSR prokuroram» un «Latvijas PSR prokurors» attiecīgi ar vārdiem «Latvijas Republikas ģenerālprokurora», «Latvijas Republikas ģenerālprokuroram» un «Latvijas Republikas ģenerālprokurors».

17. Izteikt 431. pantu šādā redakcijā:

«Likumības ievērošanu iepriekšējā apcietinājuma vietās uzrauga Latvijas Republikas ģenerālprokurors un viņam pakļautie prokurori saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem.»

18. Izteikt 449. pantu šādā redakcijā:

«Likumības ievērošanu tādu aizturēto personu turēšanas vietās, ko tur aizdomās nozieguma izdarīšanā, uzrauga Latvijas Republikas ģenerālprokurors un viņam pakļautie prokurori saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem.»

19. Aizstāt Latvijas PSR Augstākās Tiesas nosaukumā vārdus «Latvijas PSR» ar vārdiem «Latvijas Republikas» šādos pantos:

20. panta otrajā daļā; 31. pantā; 32. panta nosaukumā un pantā; 35. panta otrajā daļā; 37. panta pirmajā daļā; 38. panta trešajā daļā; 39. panta otrajā daļā; 84. panta pirmajā daļā; 89. panta nosaukumā un pirmajā daļā; 302. panta otrajā un trešajā daļā; 322. panta piektajā daļā; 323. panta pirmajā daļā; 324. panta sestajā daļā; 375. panta otrajā daļā; 376. panta ceturtajā daļā; 377. panta otrajā daļā; 378. panta pirmajā otrajā, trešajā, ceturtajā un piektajā daļā; 380. panta trešajā daļā; 382. panta pirmajā daļā; 386. panta pirmajā un otrajā daļā; 391. panta pirmajā daļā; 392. panta pirmajā daļā.

20. Aizstāt Latvijas PSR tiesu nosaukumā vārdus «Latvijas PSR» ar vārdiem «Latvijas Republikas» šādos pantos:

20. panta otrajā daļā; 376. panta ceturtajā daļā; 377. panta otrajā daļā.

II. Izdarīt Latvijas PSR civilprocesa kodeksā šādus grozījumus:

1. 1. panta pirmo daļu izteikt šādā redakcijā:

«Procesuālo kārtību civillietās Latvijas Republikas tiesās nosaka Latvijas PSR civilprocesa kodekss un citi Latvijas Republikā spēkā esošie likumdošanas akti.»

2. 12. pantā:

izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā:

«Latvijas Republikas Augstākās Tiesas uzraudzība pār tiesu darbību»;

izslēgt pirmo daļu;

otro daļu izteikt šādā redakcijā:

«Latvijas Republikas Augstākā Tiesa uzrauga Latvijas Republikas tiesu darbību.»

3.13. pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

«Uzraudzību pār Latvijas Republikas likumu precīzu un vienveidīgu ievērošanu civilprocesā realizē Latvijas Republikas ģenerālprokurors un viņam pakļautie prokurori.»;

izslēgt trešajā daļā vārdus «un vadīdamies no PSRS ģenerālprokurora norādījumiem».

4. Izteikt 193. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

«Latvijas Republikas tiesas taisa spriedumu Latvijas Republikas vārdā.»

5. Izslēgt 199. panta otrajā daļā vārdus «Padomju Sociālistiskās».

6. 326. pantā:

izslēgt pirmo daļu;

izslēgt otro daļu;

aizstāt trešajā daļā vārdus «Latvijas PSR prokurors» ar vārdiem «Latvijas Republikas ģenerālprokurors»;

izslēgt ceturto daļu.

7. Aizstāt 327. un 340. pantā vārdus «Latvijas PSR prokurora» ar vārdiem «Latvijas Republikas ģenerālprokurora».

8. Aizstāt Latvijas PSR Augstākās Tiesas nosaukumā vārdus «Latvijas PSR» ar vārdiem «Latvijas Republikas» šādos pantos:

17. panta piektajā, sestajā un septītajā daļā; 20. panta ceturtajā daļā; 25. panta otrajā daļā; 90. panta trešajā daļā; 91. panta piektajā daļā; 114. panta pirmajā daļā; 118. panta nosaukumā un panta pirmajā daļā; 120. panta nosaukumā un pantā; 127. panta nosaukumā un pantā; 128. panta otrajā daļā; 133. panta otrajā daļā; 150. panta pirmajā daļā; 209. panta otrajā daļā; 286. panta pirmajā daļā; 287. panta pirmajā daļā; 317. panta nosaukumā un pantā; 318. pantā; 321. panta pirmajā daļā; 326. panta trešajā daļā; 329. panta pirmajā daļā; 330. panta pirmajā, otrajā, trešajā un ceturtajā daļā; 333. panta septītajā un astotajā daļā; 337. pantā; 340. pantā.

9. Aizstāt Latvijas PSR tiesu nosaukumā vārdus «Latvijas PSR» ar vārdiem «Latvijas Republikas» šādos pantos:

128. panta pirmajā daļā; 129. panta nosaukumā, pirmajā un otrajā daļā; 286. panta pirmajā daļā; 325. pantā; 326. panta trešajā daļā; 440. panta pirmajā un otrajā daļā; 441. pantā; 441.1 panta nosaukumā un pantā; 443. panta nosaukumā, pirmajā un trešajā daļā.

III. Izdarīt Latvijas PSR labošanas darbu kodeksā šādus grozījumus:

1. Izteikt 12. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

«Latvijas Republikas ģenerālprokurors un viņam pakļautie prokurori saskaņā ar Latvijas Republikas likumu «Par prokurora uzraudzību Latvijas Republikā» nodrošina uzraudzību pār Latvijas Republikas likumu precīzu un vienveidīgu ievērošanu brīvības atņemšanas vietās, kā arī izpildot sodus, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu, un citus tiesas noteiktos piespiedu rakstura līdzekļus, lai labotu un pāraudzinātu notiesātos un novērstu jaunu noziegumu izdarīšanu.»

2. Aizstāt 16. panta pirmajā daļā un 20. panta trešajā daļā vārdus «ar Latvijas PSR prokurora» un «PSRS ģenerālprokurora» attiecīgi ar vārdiem «ar Latvijas Republikas ģenerālprokurora vai viņa vietnieka» un «Latvijas Republikas ģenerālprokurora».

IV. Izdarīt Latvijas PSR likumā «Par Latvijas PSR tiesu iekārtu» šādus grozījumus:

1. 16. pantā:

nosaukumu izteikt šādā redakcijā: «Prokurora piedalīšanās lietu izskatīšanā tiesās»;

pirmo daļu izteikt šādā redakcijā:

«Latvijas Republikas ģenerālprokurors un viņam pakļautie prokurori, pamatojoties uz likumu «Par prokurora uzraudzību Latvijas Republikā», citiem Latvijas Republikas likumdošanas aktiem un to noteiktajā kārtībā piedalās lietu izskatīšanā tiesās.»

2. Aizstāt 32. panta otrajā daļā; 33. panta 2. punktā; 34. panta pirmajā daļā; 35. panta pirmajā un otrajā daļā un 36. panta trešajā daļā vārdus «Latvijas PSR prokurors», «Latvijas PSR prokurora» un «Latvijas PSR prokuroram» attiecīgi ar vārdiem «Latvijas Republikas ģenerālprokurors», «Latvijas Republikas ģenerālprokurora» un «Latvijas Republikas ģenerālprokuroram».

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1990. gada 23. oktobrī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par grozījumiem Latvijas PSR kriminālprocesa kodeksā, Latvijas PSR civilprocesa kodeksā, Latvijas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Augstākā Padome Veids: likums Pieņemts: 23.10.1990.Stājas spēkā: 09.12.1990.Zaudē spēku: 01.10.2005.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 48, 29.11.1990.
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
72828
09.12.1990
84
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"