Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi nr. 381

(prot. nr. 66, 20.§) Rīgā 1995. gada 19. decembrī

Noteikumi par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru un piešķiršanas kārtību

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par sociālo palīdzību" 17.pantu

1. Šie noteikumi nosaka valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta (tālāk tekstā -"pabalsts") apmēru un piešķiršanas kārtību.

2. Pabalsta apmērs ir 25 lati mēnesī. Pabalsta apmērs pārskatāms atbilstīgi valsts pamatbudžeta ieņēmumiem, ņemot vērā patēriņa cenu indeksu, bet ne biežāk kā reizi pusgadā.

3. Tiesības saņemt pabalstu nosaka likuma "Par sociālo palīdzību" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 176.nr.) 5.panta pirmā un otrā daļa un 18.pants.

4. Lai noteiktu tiesības uz pabalstu likuma "Par sociālo palīdzību" 18.panta pirmās daļas pirmajā punktā minētajām personām, šīm personām par pieciem gadiem jāpārsniedz vecums, kāds noteikts likuma "Par valsts pensijām" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 182.nr.) 11.panta pirmajā daļā, ievērojot šī likuma Pārejas noteikumu 8. punktu.

5. Pabalsta pieprasītājs personiski vai ar pilnvarotas personas starpniecību iesniegumu un dokumentus, kas apliecina tiesības uz pabalstu, iesniedz pabalsta pieprasītāja dzīvesvietas sociālās apdrošināšanas pārvaldē, kura dokumentus izskata 10 dienu laikā pēc to saņemšanas. Pabalsta piešķiršana noformējama ar sociālās apdrošināšanas pārvaldes vadītāja rīkojumu.

6. Pabalstu piešķir ar dienu, kad radušās tiesības saņemt pabalstu, ja nepieciešamie dokumenti sociālās apdrošināšanas pārvaldē iesniegti sešu mēnešu laikā no šo tiesību rašanās dienas. Ja šis termiņš ir nokavēts, tiesības saņemt pabalstu rodas un pabalsts tiek izmaksāts tikai par iepriekšējiem sešiem mēnešiem. Pabalsts piešķirams uz laiku, kāds norādīts likuma "Par sociālo palīdzību" 18.pantā, ievērojot šī likuma 26.panta pirmās un otrās daļas nosacījumus.

7. Pabalsts izmaksājams likuma "Par sociālo palīdzību" 27.pantā noteiktajā kārtībā, ievērojot šī likuma 28.panta nosacījumus.

8. Ja personas, kuras minētas likuma "Par sociālo palīdzību" 18.panta pirmās daļas 1.punktā, stājas darba attiecībās, tām nekavējoties par to jāziņo sociālās apdrošināšanas pārvaldei pēc dzīvesvietas.

9. Nepamatoti izmaksātās pabalsta summas var tikt ieturētas līdz nepamatoti izmaksāto pabalsta summu pilnai atmaksai, katru mēnesi ieturot ne vairāk kā 10% no pabalsta apmēra. Ja persona nepamatoti saņemtās summas neatmaksā labprātīgi un pabalsta izmaksa tiek pārtraukta, pirms dzēsts viss parāds, šo summu piedzen tiesas ceļā.

10. Sūdzības par sociālās apdrošināšanas pārvaldes pieņemto lēmumu izskata Valsts sociālās apdrošināšanas fonds.

11. Strīdus, kas radušies sakarā ar pabalsta piešķiršanu, izskata likumā noteiktajā kārtībā tiesā.

12. Pabalsta saņēmēja nāves gadījumā personai, kura uzņēmusies apbedīšanu, pēc tam, kad tā iesniegusi mirušā pabalsta saņēmēja bijušās dzīvesvietas sociālās apdrošināšanas pārvaldē civilstāvokļa aktu reģistrācijas iestādes izziņu par pabalsta saņēmēja miršanas fakta reģistrāciju, izmaksājams apbedīšanas pabalsts likuma "Par sociālo palīdzību" 25.pantā noteiktajā apmērā.

13. Noteikumi stājas spēkā ar 1996.gada 1.janvāri.

14. Labklājības ministrija ar 1996.gada 1.janvāri pārrēķina saskaņā ar likumu "Par sociālo palīdzību" tās sociālās pensijas, kuras piešķirtas līdz minētā likuma spēkā stāšanās dienai.

Ministru prezidents M. Gailis

Labklājības ministrs, Ministru prezidenta biedrs A. Bērziņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru un piešķiršanas kārtību Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 381Pieņemts: 19.12.1995.Stājas spēkā: 01.01.1996.Zaudē spēku: 01.07.2003.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 202, 30.12.1995.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
33506
01.01.1996
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"