Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Kuldīgas novada domes saistošie noteikumi Nr. KNP/2022/17

Kuldīgā 2022. gada 26. maijā
Par koku ciršanu ārpus meža Kuldīgas novadā
APSTIPRINĀTI
ar Kuldīgas novada domes
26.05.2022. sēdes lēmumu (prot. Nr. 6, p. 23)


PRECIZĒTI
ar Kuldīgas novada domes
30.06.2022. sēdes lēmumu (prot. Nr. 9, p. 33)


Izdoti saskaņā ar Meža likuma 8. panta otro daļu
un Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 309
"Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža" 22. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi "Par koku ciršanu ārpus meža Kuldīgas novadā" (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā ar pašvaldību saskaņojama koku ciršana ārpus meža (ciemu un pilsētu) Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā, koku ciršanas publiskas apspriešanas kārtību un gadījumus, kad rīko publisko apspriešanu, kā arī zaudējumu atlīdzības aprēķināšanas kārtību par dabas daudzveidības samazināšanu.

2. Noteikumi ir saistoši visiem zemes īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem neatkarīgi no tā, vai īpašums ir vai nav reģistrēts Nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistrā vai zemesgrāmatā.

3. Noteikumu ievērošanu atbilstoši kompetencei kontrolē Kuldīgas novada pašvaldības policija un Kuldīgas novada pašvaldības vides speciālists.

4. Zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs kokus ārpus meža savā īpašumā vai valdījumā esošajā teritorijā cērt, ievērojot Meža likumu un Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumus Nr. 309 "Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža".

5. Ja kokus cērt, pārkāpjot Noteikumos noteikto kārtību, tā ir uzskatāma par patvaļīgu darbību un Noteikumu pārkāpējs normatīvajos aktos noteiktā kārtībā saucams pie administratīvās atbildības.

II. Koku ciršanas izvērtēšanas kārtība

6. Attiecīgās zemes īpašnieks (vai visi kopīpašnieki) vai tiesiskais valdītājs vai to pilnvarotās personas (turpmāk – Iesniedzējs), kurš vēlas veikt koka ciršanu, iesniedz Kuldīgas novada pašvaldībā iesniegumu (pielikums) kurā jānorāda:

6.1. dati par koku ciršanas ierosinātāju: vārds, uzvārds, personas kods, deklarētā adrese, tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese (fiziskai personai), nosaukums, reģistrācijas numurs, juridiskā adrese, tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese (juridiskai personai);

6.2. zemes vienības, kurā plāno cirst kokus, adresi un kadastra numuru;

6.3. nocērtamo koku skaitu, ģinti vai sugu un stumbra apkārtmēru (cm) 1,3 m augstumā no sakņu kakla;

6.4. koku ciršanas pamatojumu.

7. Iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

7.1. zemesgabala robežu vai situācijas plāna kopiju ar atzīmētiem cērtamajiem kokiem. Gadījumā, ja plānota vairāku koku ciršana, zemesgabala robežu vai situācijas plāns papildināms ar informāciju par cērtamo koku numerāciju, to sugu un stumbra apkārtmēru 1,3 m augstumā no sakņu kakla;

7.2. dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu par piekrišanu koku ciršanai, ja koks atrodas daudzdzīvokļu dzīvojamajai mājai piesaistītā zemesgabala teritorijā;

7.3. koka foto fiksācijas dokumentus, ja cērt kokus, kuri apdraud infrastruktūras darbību, cilvēka veselību, dzīvību vai īpašumu.

8. Iesniegumu par koku ciršanu ārpus meža – ciema (pilsētas) teritorijā – izskata Apstādījumu uzraudzīšanas komisija, kuras speciālisti apseko objektu dabā, pirms atļaujas izsniegšanas nosaka zaudējumu atlīdzības koeficientu par dabas daudzveidības samazināšanu koku ciršanai un pieņem lēmumus par atļaujas izsniegšanu koku ciršanai ārpus meža un zaudējumu atlīdzību par dabas daudzveidības samazināšanu saistībā ar koku ciršanu vai par atteikumu izsniegt atļauju. Atļauju paraksta Apstādījumu uzraudzīšanas komisija vadītājs.

9. Gadījumā, ja tiek rīkota publiskā apspriešana par koku ciršanu ārpus meža, tad lēmumu par tās izsniegšanu vai atteikumu to izsniegt pieņem Apstādījumu uzraudzīšanas komisija.

10. Ja koks atrodas ciema (pilsētas) teritorijā, Apstādījumu uzraudzīšanas komisija aprēķina un nosūta iesniedzējam maksāšanas paziņojumu par zaudējumu atlīdzību par daudzveidības samazināšanu. Apstādījumu uzraudzīšanas komisija koku ciršanas atļauju izsniedz pēc zaudējumu atlīdzības samaksas, Iesniedzējam iesniedzot maksājuma dokumentu kopiju Kuldīgas novada pašvaldībā.

11. Koku ciršanas atļauja ir derīga divus gadu no izsniegšanas brīža.

12. Ja koku ciršana ir paredzēta būvniecību regulējošos normatīvajos aktos noteiktā kārtībā izstrādātā un akceptētā būvniecības ieceres dokumentācijā, tad atļauja ir derīga uz būvniecības ieceres realizācijas termiņa laiku.

13. Apstādījumu uzraudzīšanas komisijas lēmums par atļauju koku ciršanai ārpus meža vai motivēts atteikums ir apstrīdams Kuldīgas novada pašvaldības domē Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā. Kuldīgas novada pašvaldības domes lēmums ir pārsūdzams administratīvajā tiesā Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

III. Publiskās apspriešanas procedūra

14. Publiskās apspriešanas procedūru rīko, ja Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā ārpus meža paredzēta koku izciršana publiski pieejamos objektos (izņemot ielu, ceļu un meliorācijas objektu nodalījumu joslās, kur koki apdraud ēkas un infrastruktūras objektus). Atsevišķu publisko apspriešanu nerīko, ja koku ciršana ir nepieciešama pirms būvniecības, kura ir paredzēta spēkā esošā detālplānojumā, vai par kuru tiek rīkota publiskā apspriešana gadījumos, kad tas noteikts citos normatīvajos aktos.

15. Publiskā apspriešana nav nepieciešama, ja sabiedriskajos apstādījumos cērt nokaltušus vai bīstamus kokus.

16. Apstādījumu uzraudzīšanas komisija izvērtē, vai konkrētajā gadījumā ir rīkojama publiskā apspriešana.

17. Lēmumu par publiskās apspriešanas rīkošanu pieņem Apstādījumu uzraudzīšanas komisija. Publisko apspriešanu nodrošina Kuldīgas pašvaldības būvvalde.

18. Publiskai apspriešanai nepieciešamos aprakstus, plānus un foto fiksācijas sagatavo ciršanas ierosinātājs. Pašvaldība nodrošina informācijas par publisko apspriešanu izvietošanu pašvaldības tīmekļa vietnē, redzamā vietā Kuldīgas novada pašvaldības domes ēkā Baznīcas ielā 1, Kuldīgā, Kuldīgas novadā, un, ja ir iespējams, publicē Kuldīgas novada pašvaldības informatīvajā izdevumā "Kuldīgas novada vēstis".

19. Publiskās apspriešanas sākuma datumu norāda publikācijas paziņojumā. Publiskās apspriešanas ilgums nedrīkst būt mazāks par 10 darba dienām. Publiskā apspriešanas procedūra uzskatāma par notikušu arī tad, ja pēc publiskās apspriešanas beigām nav saņemts neviens sabiedrības ierosinājums. Publiskās apspriešanas rezultātus apstiprina Apstādījumu uzraudzīšanas komisija.

20. Publiskās apspriešanas rezultātiem ir konsultatīvs raksturs, Apstādījumu uzraudzīšanas komisija pieņemot lēmumu saskaņā ar Noteikumu 17. punktu.

21. Ja notikusi būvniecības ieceres, kurā paredzēta arī koku ciršana, publiskā apspriešana, tad papildu publiskā apspriešana saistībā ar koku ciršanu nav nepieciešama.

IV. Zaudējumu aprēķināšanas un atlīdzināšanas kārtība

22. Papildus Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 309 "Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža" 3. pielikuma koeficientiem tiek noteikts Kuldīgas novada koeficients, kuru nosaka Apstādījumu uzraudzīšanas komisija:

22.1. 1 – koks būtiski ietekmē pilsētas vai ciema ainavu, tās vērtība tiks samazināta;

22.2. 0,5 – koks būtiski ainavu neietekmē;

22.3. 0 – koks aizsedz vizuāli augstvērtīgu vai unikālu ainavu, vai kultūrvēsturisku objektu, ar koku nociršanu tiks sakārtota vide, ainavas kvalitāte tiks uzlabota.

23. Zaudējumu atlīdzība jāiemaksā saskaņā ar izrakstīto rēķinu, ieskaitot to Kuldīgas novada pašvaldības pamatbudžeta kontā.

V. Noslēguma jautājumi

24. Noteikumi stājās spēkā likuma "Par pašvaldībām" 45. pantā noteiktā kārtībā.

25. Ar šo Noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

25.1. Kuldīgas novada domes 2012. gada 29. novembra saistošie noteikumi Nr. 2012/30 "Par koku ciršanu ārpus meža Kuldīgas novadā";

25.2. Kuldīgas novada domes 2010. gada 27. maija saistošie noteikumi Nr. 2010/13 "Saistošie noteikumi par Kuldīgas novada teritorijas labiekārtošanu, apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību";

25.3. Alsungas novada domes 2013. gada 31. janvāra saistošie noteikumi Nr. 1/2013 "Par koku ciršanu ārpus meža Alsungas novadā administratīvajā teritorijā";

25.4. Skrundas novada domes 2012. gada 29. novembra saistošie noteikumi Nr. 14/30 "Par koku ciršanu ārpus meža Skrundas novadā administratīvajā teritorijā".

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja vietnieks A. Roberts
Pielikums
Kuldīgas novada pašvaldības domes
saistošajiem noteikumiem Nr. 2022/17
"Par koku ciršanu ārpus meža Kuldīgas novadā"
IESNIEGUMS
koku ciršanai ārpus meža

Zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs:

Vārds, uzvārds/

Juridiskās personas nosaukums

 
 
Personas kods / Reģistrācijas Nr. 
Kontakttālrunis, e-pasts elektroniskai saziņai: 
Īpašuma, kurā paredzēta koku ciršana, adrese, kadastra nr. vai kadastra apzīmējums: 
  

Cērtamie koki:

Nr.p.k.

Cērtamā koka suga

Koka stumbra apkārtmērs (cm) 1,3 m augstumā no sakņu kakla

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Koku ciršanas pamatojums: 
 
 
 
 

Pievienotie dokumenti (atzīmēt vajadzīgo):

 Zemes gabala robežplāna kopija ar iezīmētiem cērtamiem kokiem;

Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums par koku ciršanu;

 Pilnvaras kopija (ja koka ciršanu pieprasa pilnvarotā persona).

20___. gada "____".________________

 

/

  

/paraksts/

 

/atšifrējums/

 
Kuldīgas novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. KNP/2022/17 "Par koku ciršanu ārpus meža Kuldīgas novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojumsŠobrīd koku ciršanu ārpus meža kārtību un apstādījumu uzraudzību Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā, nosaka Kuldīgas novada domes 2012. gada 29. novembra saistošie noteikumi Nr. 2012/30 "Par koku ciršanu ārpus meža Kuldīgas novadā" un Kuldīgas novada domes 2010. gada 27. maija saistošie noteikumi Nr. 2010/13 "Saistošie noteikumi par Kuldīgas novada teritorijas labiekārtošanu, apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību".

Saskaņā ar Meža likuma 8. panta otro daļu vietējā pašvaldība savos saistošajos noteikumos par koku ciršanu ārpus meža pilsētas un ciema teritorijā nosaka zaudējumu atlīdzību par dabas daudzveidības samazināšanu, kā arī šo zaudējumu aprēķināšanas un atlīdzināšanas kārtību. Zaudējumu atlīdzību ieskaita vietējās pašvaldības budžetā. Atbilstoši Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 309 "Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža" 22. punktam pašvaldības dome izdod saistošos noteikumus par koku ciršanu ārpus meža, nosakot koku ciršanas izvērtēšanas kārtību un publiskās apspriešanas procedūras kārtību, kā arī sabiedrībai nozīmīgus gadījumus, kad rīko publisko apspriešanu.

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvotu vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktu, 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 1. jūnijam, ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

Iepriekšminētos jautājumu reglamentē arī Kuldīgas novadu veidojošās Alsungas novada domes 2013. gada 31. janvāra saistošie noteikumi Nr. 1/2013 "Par koku ciršanu ārpus meža Alsungas novadā administratīvajā teritorijā" un Skrundas novada domes 2012. gada 29. novembra saistošie noteikumi Nr. 14/30 "Par koku ciršanu ārpus meža Skrundas novadā administratīvajā teritorijā".

Ņemot vērā minēto, ir nepieciešams izveidot jaunu tiesisko regulējumu, kas atbilst jaunizveidotās pašvaldības interesēm, nodrošinot vienotu koku ciršanu ārpus meža kārtību, kā arī atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā.

2. Saistošo noteikumu īss satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka: ārpus meža augošu koku ciršanas izvērtēšanas kārtību; publiskās apspriešanas procedūras kārtību; sabiedrībai nozīmīgus gadījumus, kad Kuldīgas novada pašvaldība rīko publisko apspriešanu par koku ciršanu ārpus meža; zaudējumu atlīdzību par dabas daudzveidības samazināšanu saistībā ar koku ciršanu ārpus meža, kā arī šo zaudējumu aprēķināšanas un atlīdzināšanas kārtību.
3. Ietekme uz budžetuZaudējumu atlīdzība par dabas daudzveidības samazināšanu tiks ieskaitīta Kuldīgas novada pašvaldības budžetā.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāSaistošie noteikumi nosaka, ka zemes īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem ir jāatlīdzina zaudējumi par dabas daudzveidības samazināšanu saistībā ar koku ciršanu Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā.

Saistošie noteikumi nosaka gadījumus, kad nepieciešama publiskā apspriešana koku ciršanai ārpus meža, tādejādi dodot iespēju sabiedrībai piedalīties lēmumu pieņemšanā.

5. Informācija par administratīvajām procedūrāmPersonas Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos var vērsties pie Kuldīgas novada būvvaldes vides speciālistes un Kuldīgas novada pašvaldības policijā.

Saistošo noteikumu neskar administratīvās procedūras.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas nav notikušas.
Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja vietnieks A. Roberts
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par koku ciršanu ārpus meža Kuldīgas novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Kuldīgas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: KNP/2022/17Pieņemts: 26.05.2022.Stājas spēkā: 08.07.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 129, 07.07.2022. OP numurs: 2022/129.36
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
333747
08.07.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"