Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 103

Rīgā 2019. gada 5. martā (prot. Nr. 11 9. §)
Kārtība, kādā sedz ar personas profesionālās kvalifikācijas atzīšanu saistītos izdevumus

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā profesionālo kvalifikāciju ārvalstīs ieguvusī persona (turpmāk – pretendents) sedz izdevumus, kas saistīti ar profesionālās kvalifikācijas atzīšanu;

1.2. kārtību, kādā pretendents sedz izdevumus, kas saistīti ar kvalifikācijas pārbaudi īslaicīgu profesionālo pakalpojumu (turpmāk – īslaicīgi pakalpojumi) sniegšanai;

1.3. kārtību, kādā pretendents vai persona, kas izglītību un profesionālo kvalifikāciju ieguvusi Latvijas Republikā, kā arī persona, kam Latvijas Republikā ir atzīta profesionālā kvalifikācija un kas pretendē uz Eiropas profesionālās kartes saņemšanu, sedz izdevumus, kas saistīti ar Eiropas profesionālās kartes pieteikuma apstrādi un Eiropas profesionālās kartes izdošanu;

1.4. šo noteikumu 1.1., 1.2. un 1.3. apakšpunktā minēto izdevumu apmēru.

2. Noteikumus nepiemēro attiecībā uz reglamentētajām profesijām, kurās ārvalstīs iegūtas profesionālās kvalifikācijas atzīšanu nosaka Latvijas Republikai saistoši starptautiskie līgumi.

3. Ar profesionālās kvalifikācijas atzīšanu, kvalifikācijas pārbaudi īslaicīgu pakalpojumu sniegšanai, Eiropas profesionālās kartes pieteikumu apstrādi un Eiropas profesionālās kartes izdošanu Latvijas Republikā reglamentētajās profesijās saistītais izdevumu apmērs ir šāds:

3.1. personas profesionālās kvalifikācijas atzīšana – 240 euro, un tas ietver:

3.1.1. informācijas institūcijas izdevumus – 80 euro;

3.1.2. tās institūcijas izdevumus, kas izsniedz profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecības reglamentētajās profesijās (turpmāk – atzīšanas institūcija), – 160 euro;

3.2. atzīšanas institūcijas izdevumi saistībā ar kvalifikācijas pārbaudi īslaicīgu pakalpojumu sniegšanai – 100 euro;

3.3. Eiropas profesionālās kartes pieteikuma apstrāde – pieteikumu saņemot no personas, kas izglītību un profesionālo kvalifikāciju ieguvusi Latvijas Republikā, kā arī no personas, kam Latvijas Republikā ir atzīta profesionālā kvalifikācija un kas pretendē uz Eiropas profesionālās kartes saņemšanu pastāvīgai profesionālajai darbībai māsas, farmaceita, fizioterapeita, nekustamā īpašuma aģenta vai kalnu gida reglamentētajā profesijā citā Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, – 80 euro;

3.4. Eiropas profesionālās kartes pieteikuma apstrāde un Eiropas profesionālās kartes izdošana – pieteikumu saņemot no personas, kas izglītību un profesionālo kvalifikāciju ieguvusi Latvijas Republikā, kā arī no personas, kam Latvijas Republikā ir atzīta profesionālā kvalifikācija un kas pretendē uz Eiropas profesionālās kartes saņemšanu īslaicīgu pakalpojumu sniegšanai māsas, farmaceita, fizioterapeita, nekustamo īpašumu aģenta vai kalnu gida reglamentētajā profesijā citā Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, – 80 euro;

3.5. Eiropas profesionālās kartes pieteikuma apstrāde un Eiropas profesionālās kartes izdošana – pieteikumu saņemot no personas, kas izglītību un profesionālo kvalifikāciju ieguvusi citā Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī un kas pretendē uz Eiropas profesionālās kartes saņemšanu pastāvīgai profesionālajai darbībai vai īslaicīgu pakalpojumu sniegšanai māsas, farmaceita vai fizioterapeita reglamentētajā profesijā Latvijas Republikā, – 240 euro.

4. Iesniedzot informācijas institūcijā profesionālās kvalifikācijas atzīšanai nepieciešamos dokumentus, pretendents tiem pievieno apliecinājumu par šo noteikumu 3.1. apakšpunktā minētā maksājuma veikšanu informācijas institūcijas norādītajā bankas kontā.

5. Atzīšanas institūcija pēc tam, kad saņemta informācijas institūcijas izziņa par pretendenta izglītības un profesionālās kvalifikācijas atbilstību Latvijas Republikā attiecīgajai reglamentētajai profesijai noteiktajām prasībām (turpmāk – informācijas institūcijas izziņa), izraksta un nosūta informācijas institūcijai rēķinu par 160 euro. Informācijas institūcija rēķinu apmaksā 10 darbdienu laikā pēc tā saņemšanas.

6. Papildus šo noteikumu 3.1. apakšpunktā minētajiem izdevumiem pretendents sedz atzīšanas institūcijai izdevumus, kas radušies saistībā ar:

6.1. papildu prasību - kvalifikācijas atbilstības pārbaudes vai adaptācijas perioda - nodrošināšanu atbilstoši normatīvajam aktam par papildu prasībām ārvalstīs iegūtas profesionālās kvalifikācijas atzīšanai Latvijas Republikā reglamentētajās profesijās;

6.2. papildu informācijas iegūšanu un izvērtēšanu, ja pretendents, kura mītnes valsts nav Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts, iesniegumam pievienotajos dokumentos nav norādījis pilnīgu informāciju par viņa iegūto izglītību, profesionālo kvalifikāciju vai profesionālo pieredzi.

7. Ja atzīšanas institūcijai rodas šo noteikumu 6.2. apakšpunktā minētie izdevumi, tā divu mēnešu laikā pēc informācijas institūcijas izziņas saņemšanas rakstiski informē pretendentu par nepieciešamību segt attiecīgos izdevumus, kā arī norāda to apmēru un izdevumu segšanas kārtību.

8. Pretendents divu nedēļu laikā pēc šo noteikumu 7. punktā minētās informācijas saņemšanas informē atzīšanas institūcija par to, vai viņš piekrīt segt atzīšanas institūcijas norādītās izmaksas. Ja pretendents nepiekrīt segt minētās izmaksas, atzīšanas institūcija pieņem lēmumu atbilstoši tās rīcībā esošajai informācijai.

9. Pretendentam ir tiesības saņemt atpakaļ šo noteikumu 3.1.2. apakšpunktā norādīto maksājuma daļu par profesionālās kvalifikācijas atzīšanu, ja divu nedēļu laikā pēc profesionālās kvalifikācijas atzīšanas procesa uzsākšanas viņš ir rakstiski (norādot arī savus bankas rekvizītus) atsaucis informācijas institūcijai adresēto iesniegumu par profesionālās kvalifikācijas atzīšanu reglamentētajās profesijās. Šādā gadījumā bankas pakalpojumu izmaksas sedz pretendents.

10. Ja atzīšanas institūcija saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas nosaka īslaicīgu pakalpojumu sniedzēja kvalifikācijas pārbaudes veikšanas kārtību, ir pieņēmusi lēmumu veikt kvalifikācijas pārbaudi personai, kas pirmo reizi uzsāk sniegt īslaicīgus pakalpojumus, tad attiecīgā persona līdz kvalifikācijas pārbaudes veikšanai iesniedz atzīšanas institūcijā dokumentus, kas apliecina šo noteikumu 3.2. apakšpunktā minēto izdevumu samaksu atzīšanas institūcijas norādītajā bankas kontā.

11. Izdevumus par šo noteikumu 3.3., 3.4. vai 3.5. apakšpunktā minēto pakalpojumu to saņēmējs sedz saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas nosaka informācijas apmaiņas un uzraudzības kārtību Iekšējā tirgus informācijas sistēmas ietvaros, informācijas apmaiņā iesaistīto iestāžu atbildību un Eiropas profesionālās kartes izdošanas kārtību.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Izglītības un zinātnes ministre I. Šuplinska
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā sedz ar personas profesionālās kvalifikācijas atzīšanu saistītos izdevumus Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 103Pieņemts: 05.03.2019.Stājas spēkā: 09.03.2019.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 48, 08.03.2019. OP numurs: 2019/48.6
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
305399
09.03.2019
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"