Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm disciplināratbildības likumā

Izdarīt Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm disciplināratbildības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2006, 14.nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 157.nr.) šādus grozījumus:

1. 2.1 pantā:

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Amatpersona, kurai padotas citas amatpersonas (turpmāk - augstāka amatpersona), atbilstoši kompetencei nodrošina pastāvīgu kontroli pār dienesta disciplīnas ievērošanu Iestādē (struktūrvienībā), kā arī attiecīgu pasākumu veikšanu, lai novērstu dienestā tos trūkumus, kuri ir bijuši vai var būt par padoto amatpersonu dienesta disciplīnas pārkāpumu cēloni.";

papildināt pantu ar ceturto, piekto un sesto daļu šādā redakcijā:

"(4) Augstāka amatpersona ir saucama pie disciplināratbildības, ja tā nav nodrošinājusi kontroli pār dienesta disciplīnas ievērošanu sev padotajā Iestādē (struktūrvienībā), kā arī savā kompetencē ietilpstošu pasākumu veikšanu, lai novērstu dienestā tos trūkumus, kuri ir bijuši vai var būt par padoto amatpersonu dienesta disciplīnas pārkāpumu cēloni Iestādē (struktūrvienībā).

(5) Amatpersonai ir pienākums atturēt no dienesta disciplīnas pārkāpuma citu amatpersonu, veicot pasākumus pārkāpuma pārtraukšanai, kā arī nekavējoties informēt augstāku amatpersonu par notikušo dienesta disciplīnas pārkāpumu.

(6) Par amatpersonām piemērotajiem disciplinārsodiem tiek informētas citas attiecīgās struktūrvienības amatpersonas."

2. Papildināt 10.panta 5.punktu ar vārdiem "vai amatpersona savlaicīgi nav izpildījusi rīkojumu par medicīnisko pārbaudi, lai konstatētu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmi vai reibumu".

3. Izteikt 14.pantu šādā redakcijā:

"14.pants. Amatpersonu tiesības piemērot disciplinārsodus

Disciplinārsodus ir tiesīgs piemērot attiecīgais ministrs, Iestādes vadītājs vai viņa pilnvarota amatpersona."

4. 15.pantā:

izteikt otro un trešo daļu šādā redakcijā:

"(2) Disciplinārsodu - piezīme - nepiemēro, ja konstatēti apstākļi, kas pastiprina atbildību par disciplinārpārkāpumu, izņemot šā likuma 10.panta 4. un 6.punktā paredzēto atbildību pastiprinošo apstākli.

(3) Disciplinārsodu - rājiens - nepiemēro, ja ir konstatēts vairāk nekā viens šā likuma 10.panta 1., 3. vai 4.punktā paredzētais apstāklis, kas pastiprina atbildību par disciplinārpārkāpumu, vai ir izdarīts tīšs disciplinārpārkāpums, kura rezultātā radīts būtisks mantisks zaudējums vai būtisks kaitējums.";

papildināt pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Ja ir konstatēts šā likuma 10.panta 5.punktā paredzētais apstāklis, kas pastiprina atbildību par disciplinārpārkāpumu, piemēro disciplinārsodu - atvaļināšana no dienesta."

5. 17.pantā:

izslēgt pirmās daļas 2.punktā vārdus "personas kodu";

papildināt otro daļu ar vārdiem "par tās darbību vai bezdarbību, kas ietver disciplinārpārkāpuma pazīmes, un citiem apstākļiem, kas ir noskaidrojami disciplinārlietā".

6. Papildināt 18.pantu ar 4.1 daļu šādā redakcijā:

"(41) Amatpersonai ir pienākums ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā vai disciplinārlietas izmeklēšanas veicēja norādītajā termiņā sniegt paskaidrojumu par apstākļiem, kas noskaidrojami disciplinārlietā."

7. Aizstāt 19.panta pirmajā daļā vārdus "mēneša amatalgu, piemaksu par izdienu, piemaksu par speciālo dienesta pakāpi" ar vārdiem "darba samaksu".

8. Papildināt likumu ar 22.1 pantu šādā redakcijā:

"22.1 pants. Saīsinātais process

(1) Lēmumu par disciplinārsoda piemērošanu var pieņemt, neierosinot disciplinārlietu (saīsinātais process), ja šā likuma 15.panta pirmajā daļā paredzētie apstākļi ir noskaidrojami bez disciplinārlietas izmeklēšanas un tiek konstatēts, ka nav pamata piemērot kādu no šā likuma 13.panta otrās daļas 3., 4., 5. vai 6.punktā noteiktajiem disciplinārsodiem.

(2) Saīsinātajā procesā var piemērot tikai disciplinārsodu - piezīme vai rājiens.

(3) Saīsinātajā procesā lēmumu par disciplinārsoda piemērošanu pieņem, ievērojot šā likuma 16.panta pirmajā un otrajā daļā paredzētos nosacījumus.

(4) Saīsinātajā procesā no amatpersonas, kura izdarījusi disciplinārpārkāpumu, pieprasa rakstveida paskaidrojumu, norādot pārkāpto tiesību normu un darbību vai bezdarbību, kas ietver disciplinārpārkāpuma pazīmes. Amatpersonai ir pienākums pieprasījumā norādītajā termiņā, bet ne vēlāk kā triju darbdienu laikā sniegt paskaidrojumu par izdarīto disciplinārpārkāpumu.

(5) Saīsinātajā procesā lēmumā par disciplinārsoda piemērošanu norāda:

1) tās amatpersonas vārdu, uzvārdu un amatu, kura izdarījusi disciplinārpārkāpumu;

2) amatpersonas darbību vai bezdarbību, kas izpaudusies kā disciplinārpārkāpums;

3) tiesību normu, kura ir pārkāpta ar attiecīgo darbību vai bezdarbību un kura amatpersonai bija jāievēro atbilstoši tās kompetencei;

4) atbildību mīkstinošus un pastiprinošus apstākļus;

5) piemērotā disciplinārsoda samērīgumu ar izdarīto disciplinārpārkāpumu;

6) piemēroto disciplinārsodu;

7) informāciju, kur un kādā termiņā šo lēmumu var apstrīdēt."

9. Papildināt 25.pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Administratīvās rajona tiesas spriedumu par disciplinārsoda - rājiens vai piezīme - piemērošanu var pārsūdzēt, iesniedzot kasācijas sūdzību Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentam."

10. Aizstāt 26.panta otrajā daļā skaitļus un vārdus "13.panta pirmās daļas 7.punktā" ar skaitļiem un vārdiem "13.panta otrās daļas 6.punktā".

Likums Saeimā pieņemts 2012.gada 22.martā.

Valsts prezidents A.Bērziņš

Rīgā 2012.gada 11.aprīlī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 22.03.2012.Stājas spēkā: 25.04.2012.Tēma: KrimināltiesībasPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 56, 11.04.2012.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
246382
25.04.2012
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"