Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2022. gada 14. aprīļa lēmumu "Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas ražotājiem".

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.1/6

Rīgā 2012.gada 22.februārī (prot. Nr.8, 6.p.)

Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas ražotājiem

Izdoti saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma 8.panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas ražotājiem (turpmāk - noteikumi) nosaka vienotus sistēmas pieslēguma noteikumus un pieslēguma maksas aprēķināšanas metodiku elektroenerģijas ražotājiem (turpmāk - ražotājs).

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. elektrostacija - jebkura veida elektroiekārta vai elektroietaise elektroenerģijas ražošanai, kas pievienota elektroenerģijas pārvades vai sadales sistēmai;

2.2. tehniskie noteikumi - dokuments, kuru sistēmas operators izsniedz ražotājam un kurā noteiktas tehniskās prasības un nosacījumi, kas jāievēro, lai sistēmai pieslēgtu jaunu elektrostaciju vai palielinātu slodzi;

2.3. pieslēguma vieta - pieslēguma punkts elektroenerģijas pārvades vai sadales sistēmā, pie kura atbilstoši pamatotām tehniskām prasībām un par ekonomiski pamatotām izmaksām iespējams pieslēgt ražotāja elektrostaciju.

II. Sistēmas pieslēguma ierīkošana un pieslēguma maksas noteikšana

3. Sistēmas pieslēgumu veido elektrotīkla daļa, kuru ierīko elektroenerģijas pievadīšanai no elektroietaišu piederības robežas līdz pieslēguma vietai sistēmā.

4. Jaunas elektrostacijas pieslēgšanai sistēmai vai esošā sistēmas pieslēguma jaudas palielināšanai ražotājs iesniedz sistēmas operatoram šo noteikumu 1.pielikumā noteiktā parauga pieteikumu sistēmas pieslēguma ierīkošanai un 1.pielikumā noteiktos dokumentus.

5. Vēja elektrostaciju pieslēgumam ražotājs iesniedz arī ģenerējošo iekārtu (ģeneratoru) tipveida pārbaužu rezultātus saskaņā ar šo noteikumu 2.pielikumā noteikto paraugu.

6. Sistēmas operatoram ir tiesības pieprasīt no ražotāja papildu informāciju, kas nepieciešama jauna sistēmas pieslēguma ierīkošanai vai esošā sistēmas pieslēguma pārveidošanas uzsākšanai.

7. Pieslēguma vietu un nosacījumus nosaka sistēmas operators, sešdesmit dienu laikā pēc pieteikuma saņemšanas, izsniedzot ražotājam skaidrus un tehniski pamatotus tehniskos noteikumus, kuru derīguma termiņš ir divi gadi.

8. Ražotājs par saviem līdzekļiem nodrošina sistēmas pieslēguma projektēšanu saskaņā ar sistēmas operatora izsniegtajiem tehniskajiem noteikumiem, ievērojot spēkā esošo normatīvo aktu prasības. Ražotājs sistēmas pieslēguma būvprojektu saskaņo ar sistēmas operatoru un apstiprina atbilstoši būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām.

9. Pēc sistēmas pieslēguma būvprojekta apstiprināšanas sistēmas operators un ražotājs noslēdz pieslēguma līgumu, kurā nosaka pieslēguma būvdarbu nosacījumus, pieslēguma maksu, pieslēguma maksas samaksas termiņus un pieslēguma ierīkošanas termiņus, kā arī nosacījumus ražotāja elektrostacijas pieslēgšanai sistēmai.

10. Pieslēguma maksu nosaka atbilstoši pieslēguma ierīkošanas ekonomiski pamatotajām izmaksām.

11. Ja sistēmas pieslēguma būvdarbus nodrošina sistēmas operators, sistēmas pieslēguma elektroietaises būvkomersantu sistēmas operators izvēlas saskaņā ar atklātiem, vienlīdzīgiem un objektīviem kritērijiem, ņemot vērā piedāvāto kvalitāti, pieredzi, piedāvātās būvdarbu izmaksas, būvdarbu termiņus un citus kritērijus, nodrošinot saimnieciski izdevīgāko sistēmas pieslēguma būvdarbu izpildi.

12. Visus ar sistēmas pieslēguma ierīkošanu saistītos izdevumus maksā ražotājs.

13. Sistēmas operatoram, noslēdzot pieslēguma līgumu, ir tiesības pieprasīt finanšu garantijas pieslēguma ierīkošanai ražotājam, kura sistēmas pieslēguma ierīkošanai ir nepieciešama jaunas 110 kV apakšstacijas izbūve vai esošas 110 kV apakšstacijas rekonstrukcija. Sistēmas operatora pieprasīto finanšu garantiju apmērs nevar pārsniegt 50% no pieslēgumam nepieciešamās apakšstacijas ierīkošanas faktiskajām izmaksām.

14. Ja saskaņā ar pieslēguma izbūves būvprojektu sistēmas pieslēguma būvdarbiem nepieciešama sistēmas operatora elektrotīklu rekonstrukcija, sistēmas operators un ražotājs rakstiski vienojas par nepieciešamo rekonstrukcijas darbu izpildi. Par šajā punktā noteiktajiem rekonstrukcijas darbiem maksā ražotājs.

III. Ražotāja elektrostacijas pieslēgšana sistēmai

15. Ražotājs rakstiski informē sistēmas operatoru par gatavību veikt elektrostacijas un sistēmas operatora elektroietaišu kopējo pārbaudi ne vēlāk kā četrdesmit piecas dienas, pirms plānots uzsākt elektrostacijas un sistēmas paralēlās darbības pārbaudes.

16. Savstarpēji pieņemamā laikā, bet ne vēlāk kā desmit darba dienas no rakstiskas informācijas par elektrostacijas un tās sistēmas pieslēguma būvniecības pabeigšanu saņemšanas, sistēmas operators pārbauda ražotāja uzstādīto elektrostaciju un izbūvētā sistēmas pieslēguma atbilstību sistēmas operatora izsniegtajiem tehniskajiem noteikumiem.

17. Ja sistēmas operators konstatē, ka ražotāja uzstādītā elektrostacija un izbūvētais sistēmas pieslēgums atbilst sistēmas operatora izsniegtajiem tehniskajiem noteikumiem, sistēmas operators un ražotājs noslēdz sistēmas pakalpojumu līgumu.

18. Pēc sistēmas pakalpojumu līguma noslēgšanas sistēmas operators izsniedz ražotājam šo noteikumu 3.pielikumā noteiktā parauga atļauju pieslēgt elektrostaciju sistēmai uz pārbaudes laiku ne mazāku kā septiņdesmit divas stundas.

19. Elektrostacijas un sistēmas paralēlās darbības pārbaudes laikā ražotājs, saskaņojot ar sistēmas operatoru, organizē uzstādītās ģenerējošās iekārtas (ģeneratora) pārbaudes un saražotās elektroenerģijas parametru mērījumus uz elektroietaišu piederības robežas dažādos elektrostacijas darba režīmos. Mērījumus veic laboratorija, kas akreditēta normatīvajos aktos atbilstības novērtēšanas jomā paredzētajā kārtībā. Elektrostacijas pārbaudes darbu izmaksas maksā ražotājs.

20. Ja pārbaudē veikto mērījumu rezultāti atbilst standartā LVS EN 50160 "Publisko elektroapgādes tīklu sprieguma raksturlielumi" noteiktajām prasībām, sistēmas operators paraksta šo noteikumu 4.pielikumā noteiktā parauga aktu par elektrostacijas atzīšanu kā derīgu paralēlam darbam ar sistēmu un ne vēlāk kā nākošajā darba dienā izsniedz ražotājam šo noteikumu 5.pielikumā noteiktā parauga atļauju elektrostacijas pieslēgšanai sistēmai un pieslēdz elektrostaciju sistēmai.

Noslēguma jautājumi

21. Pieslēgumus, par kuru ierīkošanu pieslēguma līgumi noslēgti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai saskaņā ar Sistēmas pieslēguma noteikumiem elektroenerģijas ražotājiem, kas apstiprināti ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2008.gada 3.septembra lēmumu Nr.280, ierīko ievērojot minētajos pieslēguma līgumos ietvertos nosacījumus.

22. Atzīt par spēku zaudējušiem Sistēmas pieslēguma noteikumus elektroenerģijas ražotājiem, kas apstiprināti ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2008.gada 3.septembra lēmumu Nr.280 (Latvijas Vēstnesis, 2008, 141.nr.).

23. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs V.Lokenbahs



 

1.pielikums
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
2012.gada 22.februāra lēmumam Nr.1/6

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs V.Lokenbahs



 

2.pielikums
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
2012.gada 22.februāra lēmumam Nr.1/6

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs V.Lokenbahs



 

3.pielikums
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
2012.gada 22.februāra lēmumam Nr.1/6

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs V.Lokenbahs



 

4.pielikums
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
2012.gada 22.februāra lēmumam Nr.1/6

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs V.Lokenbahs



 

5.pielikums
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
2012.gada 22.februāra lēmumam Nr.1/6

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs V.Lokenbahs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas ražotājiem Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija Veids: lēmums Numurs: 1/6Pieņemts: 22.02.2012.Stājas spēkā: 01.03.2012.Zaudē spēku: 01.05.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 34, 29.02.2012.
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
244670
01.03.2012
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"