Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.818

Rīgā 2009.gada 28.jūlijā (prot. Nr.50 13.§)
Noteikumi par īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniegšanu Latvijas Republikā reglamentētā profesijā

1. Noteikumi nosaka deklarācijas par īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniegšanu Latvijas Republikā reglamentētā profesijā saturu, tai pievienojamos dokumentus, deklarācijas iesniegšanas, izskatīšanas un atjaunošanas kārtību un Latvijas Republikā reglamentētās profesijas, kurās īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniedzējam tiek veikta kvalifikācijas pārbaude, kā arī šādas pārbaudes veikšanas kārtību. Šie noteikumi neattiecas uz gadījumiem, ja Latvijas Republikai saistošajos starptautiskajos līgumos noteikta cita ārvalstīs iegūtas profesionālās kvalifikācijas atzīšanas kārtība.

2. Ja persona pirmo reizi pretendē uz īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniegšanu reglamentētā profesijā Latvijas Republikā (turpmāk – pretendents), tā institūcijai, kas izsniedz profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecības attiecīgajā reglamentētajā profesijā (turpmāk – atzīšanas institūcija), iesniedz personīgi, nosūta pa pastu vai elektroniski (ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu un apriti) šādus dokumentus:

2.1. deklarāciju par īslaicīgu pakalpojumu sniegšanu;

2.2. pretendenta valstspiederību apliecinoša dokumenta kopiju (pievieno dokumenta tulkojumu valsts valodā);

2.3. mītnes valsts kompetento institūciju dokumentus (oriģinālus) vai notariāli apliecinātus attiecīgo dokumentu atvasinājumus (norakstu, izrakstu vai dublikātu), kas apliecina pretendenta tiesības veikt profesionālo darbību attiecīgajā profesijā (pievieno dokumentu tulkojumu valsts valodā);

2.4. dokumentu, kas apliecina deklarācijā norādītajai profesijai atbilstošu izglītību un profesionālo kvalifikāciju (oriģinālus vai attiecīgi apliecinātas kopijas), vai notariāli apliecinātu attiecīgā dokumenta atvasinājumu (norakstu, izrakstu vai dublikātu) (pievieno dokumenta tulkojumu valsts valodā);

2.5. ja profesija pretendenta mītnes valstī nav reglamentēta, dokumentu vai notariāli apliecinātu attiecīgā dokumenta atvasinājumu (norakstu, izrakstu vai dublikātu), kas apliecina, ka pretendents pēdējos 10 gados vismaz divus gadus ir veicis attiecīgo darbību reglamentētajā profesijā (pievieno dokumenta tulkojumu valsts valodā).

3. Pretendents deklarācijā valsts valodā norāda:

3.1. atzīšanas institūcijas pilnu nosaukumu;

3.2. pretendenta vārdu un uzvārdu;

3.3. pretendenta dzimšanas gadu un datumu;

3.4. pretendenta dzimumu;

3.5. pretendenta pilsonību;

3.6. personas kodu vai tam ekvivalentu personas identifikācijas numuru;

3.7. profesionālās kvalifikācijas nosaukumu mītnes valsts valodā un atbilstošu Latvijas Republikas reglamentētās profesijas, tās specialitātes, apakšspecialitātes un papildspecialitātes nosaukumu valsts valodā;

3.8. valsti, kurā iegūta kvalifikācija;

3.9. profesijas statusu mītnes valstī (reglamentēta vai nereglamentēta);

3.10. pretendenta dzīvesvietas adresi mītnes valstī;

3.11. pretendenta kontaktadresi, elektroniskā pasta adresi un tālruņa numuru;

3.12. piederību profesionālai asociācijai un profesionālās asociācijas kontaktinformāciju;

3.13. profesionālās darbības apdrošināšanu un apdrošinātāja kontakt­informāciju;

3.14. plānoto profesionālās darbības ilgumu, biežumu un apjomu Latvijas Republikā;

3.15. iesniegto dokumentu sarakstu.

4. Atzīšanas institūcija pārbauda pretendenta deklarāciju un pievienotos dokumentus. Ja atzīšanas institūcija konstatē, ka deklarācija nav aizpildīta atbilstoši šo noteikumu 3.punktā minētajām prasībām, nav iesniegti visi šo noteikumu 2.punktā minētie dokumenti vai pretendenta iesniegtajiem dokumentiem ir nepieciešams tulkojums valsts valodā, tā informē pretendentu par konstatētajiem trūkumiem.

5. Deklarācijas izskatīšanas termiņu nosaka atbilstoši normatīvajiem aktiem par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu.

6. Ja atzīšanas institūcija nesniedz atbildi Latvijas Republikas normatīvajos aktos paredzētajos termiņos, pakalpojumu sniedzējs, izņemot šo noteikumu 7.punktā minētās profesijas, drīkst sniegt īslaicīgu pakalpojumu.

7. Pirms pretendents pirmo reizi uzsācis sniegt īslaicīgos pakalpojumus Latvijas Republikā, atzīšanas institūcijai ir tiesības pārbaudīt pretendenta izglītību un profesionālo kvalifikāciju šādās profesijās, kurās pakalpojuma sniedzēja profesionālās kvalifikācijas būtiskas atšķirības var kaitēt pakalpojuma saņēmēja veselībai vai drošībai:

7.1. būvinženieris;

7.2. ārsta palīgs (feldšeris);

7.3. kosmētiķis;

7.4. zobārstniecības māsa;

7.5. zobu higiēnists;

7.6. zobārsta asistents;

7.7. zobu tehniķis;

7.8. fizioterapeits;

7.9. ergoterapeits;

7.10. reitterapeits;

7.11. tehniskais ortopēds;

7.12. audiologopēds;

7.13. fizioterapeita asistents;

7.14. ergoterapeita asistents;

7.15. reitterapeita asistents;

7.16. radiologa asistents;

7.17. laborants.

8. Šo noteikumu 7.punktā minētajās profesijās atzīšanas institūcija var noteikt kvalifikācijas atbilstības pārbaudi. Atbilstības pārbaudē pārbauda tās zināšanas, kuras nav apgūtas, iegūstot profesionālo kvalifikāciju. Lēmumu paziņo pretendentam mēneša laikā no deklarācijas saņemšanas dienas.

9. Lēmumā par kvalifikācijas atbilstības pārbaudi atzīšanas institūcija norāda informāciju par institūciju (vai institūcijām, ja ir iespējama izvēle) Latvijas Republikā, kurā pretendents var kārtot kvalifikācijas atbilstības pārbaudi. Kvalifikācijas atbilstības pārbaudi nodrošina mēneša laikā pēc lēmuma pieņemšanas.

10. Atzīšanas institūcija nodrošina pretendenta trūkstošo zināšanu un kompetenču atbilstības pārbaudi saskaņā ar atbilstošās reglamentētās profesijas normatīvajos aktos noteiktajām prasībām Latvijas Republikā.

11. Dokumentus, kas apliecina kvalifikācijas atbilstības pārbaudes rezultātus, pievieno pretendenta deklarācijai. Pretendents minētos dokumentus iesniedz atzīšanas institūcijā. Atzīšanas institūcija mēneša laikā tos izvērtē un:

11.1. ja vērtējums ir pozitīvs, pieņem lēmumu par atļaujas izsniegšanu un rakstiski paziņo to pretendentam;

11.2. ja vērtējums ir negatīvs, pieņem lēmumu par atļaujas neizsniegšanu un rakstiski paziņo to pretendentam.

12. Ja pretendenta iesniegtie dokumenti neapliecina pretendenta izglītības un profesionālās kvalifikācijas atbilstību likumā “Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu” noteiktajām prasībām profesionālās kvalifikācijas iegūšanai attiecīgajā reglamentētajā profesijā, kurā profesionālās kvalifikācijas atzīšanai piemēro vispārējo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas sistēmu, atzīšanas institūcija pieņem lēmumu par profesionālās kvalifikācijas neatzīšanu un rakstiski paziņo to pretendentam.

13. Īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniedzējs nekavējoties aktualizē deklarāciju par īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniegšanu Latvijas Republikā reglamentētā profesijā, ja:

13.1. iepriekšējā deklarācijā sniegtā informācija ir būtiski mainījusies vai ir izmaiņas šai deklarācijai pievienotajos dokumentos;

13.2. ir pagājis gads kopš iepriekšējās deklarācijas iesniegšanas un tiek turpināta īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniegšana.

14. Persona, kura aktualizē deklarāciju par īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniegšanu Latvijas Republikā reglamentētā profesijā, deklarācijā papildus šo noteikumu 3.punktā minētajai informācijai norāda arī iepriekšējās atļaujas piešķiršanas datumu.

15. Atkārtotai deklarācijai par īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniegšanu pievieno tikai tos dokumentus valsts valodā, kuros ir izmaiņas salīdzinājumā ar iepriekšējai deklarācijai pievienotajiem dokumentiem.

16. Atzīšanas institūcija attiecīgajā reglamentētajā profesijā paredz elektroniskās deklarācijas iesniegšanas iespēju savā tīmekļa vietnē.

17. Lēmumus, ko pieņēmusi atzīšanas institūcija, pretendents var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2005.gada 7.septembra Direktīvas 2005/36/EK par profesionālo kvalifikāciju atzīšanu (dokuments attiecas uz Eiropas Ekonomikas zonu).

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Izglītības un zinātnes ministre T.Koķe
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniegšanu Latvijas Republikā reglamentētā profesijā Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 818Pieņemts: 28.07.2009.Stājas spēkā: 01.08.2009.Zaudē spēku: 31.03.2017.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 121, 31.07.2009.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
195571
01.08.2009
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"