Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta instrukcija Nr.6

Rīgā 2008.gada 10.jūnijā (prot. Nr.38 1.§)
Kārtība, kādā Nacionālie bruņotie spēki tiek iesaistīti sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanā sauszemes teritorijā miera laikā
Izdota saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku likuma 17.panta piekto daļu

1. Instrukcija nosaka kārtību, kādā Nacionālie bruņotie spēki sauszemes teritorijā miera laikā tiek iesaistīti pasākumos, kas saistīti ar sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanu.

2. Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšana ietver šādas darbības – atklāšana, identificēšana, bīstamības pakāpes novērtēšana, neitralizēšana un neatgriezeniska padarīšana par nesprāgstošiem.

3. Nacionālo bruņoto spēku vienību iesaisti sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanā vada un koordinē Nacionālo bruņoto spēku Apvienoto operāciju centrs (turpmāk – Apvienoto operāciju centrs).

4. Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanu Nacionālajos bruņotajos spēkos veic apmācīts personāls.

5. Nacionālie bruņotie spēki visā valsts teritorijā iznīcina sprādzienbīstamus priekšmetus, kas radušies pēc militārās munīcijas izšaušanas, izmešanas, palaišanas vai citāda veida izmantošanas, kā arī ārpus noteiktām munīcijas uzglabāšanas vietām atrasto militāro munīciju.

6. Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanā ārpus Aizsardzības ministrijas atbildības objektiem Nacionālo bruņoto spēku sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas grupa (turpmāk – grupa) tiek iesaistīta pēc Valsts policijas Operatīvās vadības struktūrvienības dežūrmaiņas vecākā vai Valsts policijas teritoriālās policijas pārvaldes Operatīvās vadības struktūrvienības dežūrmaiņas vecākā (turpmāk – informācijas sniedzējs) pieprasījuma, ja saņemta Apvienoto operāciju centra operatīvā dežuranta pavēle.

7. Lai pieprasītu Nacionālo bruņoto spēku iesaistīšanu sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanā, informācijas sniedzējs, pamatojoties uz viņa rīcībā esošo informāciju par sprādzienbīstamības draudiem, paziņo pa tālruni par radušos situāciju Apvienoto operāciju centra operatīvajam dežurantam, izklāsta visu viņa rīcībā esošo informāciju (sprādzienbīstama priekšmeta atrašanas vieta, tā sākotnēja identifikācija), nosauc Valsts policijas atbildīgo amatpersonu, kura atradīsies notikuma vietā (turpmāk – Valsts policijas atbildīgā amatpersona), un informē par iespējām sazināties ar minēto amatpersonu.

8. Apvienoto operāciju centra operatīvais dežurants reģistrē sniegto informāciju, to izvērtē un norīko grupu, kuras uzdevums ir sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšana ārpus Aizsardzības ministrijas atbildības objektiem. Par grupas norīkošanu paziņo informācijas sniedzējam.

9. Pēc Apvienoto operāciju centra operatīvā dežuranta pavēles saņemšanas grupa ierodas notikuma vietā (grupa ierašanos koordinē ar Valsts policijas atbildīgo amatpersonu) un veic sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanu.

10. Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanu vada grupas komandieris.

11. Visas darbības, kas saistītas ar sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanu,
grupas komandieris koordinē ar Valsts policijas atbildīgo amatpersonu. Valsts policijas atbildīgā amatpersona apdraudētajā teritorijā vada tādu pasākumu veikšanu, kuru mērķis ir personu un sabiedrības drošība, kā arī sprādzienbīstamu priekšmetu pavadīšanu uz iznīcināšanas vietu.

12. Grupas komandieris sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas gaitā informē Valsts policijas atbildīgo amatpersonu par sprādzienbīstamā priekšmeta raksturu, bīstamību un iespējamiem draudiem sprādziena gadījumā.

13. Gadījumos, ja sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšana Aizsardzības ministrijas atbildības objektos ir saistīta ar apdraudējumu ārpus objekta esošai teritorijai, grupas komandieris paziņo par radušos situāciju Apvienoto operāciju centra operatīvajam dežurantam. Apvienoto operāciju centra operatīvais dežurants ziņo par to Valsts policijas Operatīvās vadības struktūrvienības dežūrmaiņas vecākajam. Dežūrmaiņas vecākais ierosina Valsts policijas amatpersonu iesaistīšanu šīs instrukcijas 11.punktā minēto uzdevumu izpildē.

14. Ja ir draudi, ka sprādzienbīstamais priekšmets papildus sprāgstvielām satur ķīmiskas vielas, kas iedarbojas fizioloģiski, vai bioloģiskas, radioaktīvas, toksiskas, aizdedzinošas, viegli uzliesmojošas un citas ķīmiski aktīvas bīstamas vielas, grupas komandieris nekavējoties paziņo par to Valsts policijas atbildīgajai amatpersonai un Apvienoto operāciju centra operatīvajam dežurantam.

15. Saņemot informāciju no grupas komandiera par šīs instrukcijas 14.punktā minētajām vielām, Valsts policijas atbildīgā amatpersona nodrošina attiecīgo Iekšlietu ministrijas, Vides ministrijas un Veselības ministrijas dienestu iesaisti, bet Apvienoto operāciju centra operatīvais dežurants pēc Valsts policijas dežūrdaļas pieprasījuma iesaista attiecīgas Nacionālo bruņoto spēku vienības atbilstoši sprādzienbīstamā priekšmeta raksturam un dienestu kompetencei.

16. Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšana ir uzskatāma par pabeigtu, kad grupas komandieris ziņo Valsts policijas atbildīgajai amatpersonai, ka sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas vietā vairs nepastāv sprādzienbīstamības draudi. Valsts policijas atbildīgā amatpersona paziņo pārējo iesaistīto dienestu pārstāvjiem notikuma vietā par sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas darbu pabeigšanu.

17. Pēc sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas darbu pabeigšanas grupas komandieris paziņo par darbu rezultātiem Apvienoto operāciju centra operatīvajam dežurantam. Apvienoto operāciju centra operatīvais dežurants reģistrē sniegto informāciju.

18. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru kabineta 2007.gada 24.aprīļa instrukciju Nr.7 “Kārtība, kādā Nacionālie bruņotie spēki tiek iesaistīti sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanā sauszemes teritorijā miera laikā” (Latvijas Vēstnesis, 2007, 68.nr.).

Ministru prezidents I.Godmanis

Aizsardzības ministrs V.Veldre
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā Nacionālie bruņotie spēki tiek iesaistīti sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanā .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: instrukcija Numurs: 6Pieņemts: 10.06.2008.Stājas spēkā: 14.06.2008.Zaudē spēku: 16.10.2015.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 92, 13.06.2008.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
176782
14.06.2008
86
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"