Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 263

Rīgā 2024. gada 30. aprīlī (prot. Nr. 18 10. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2019. gada 12. februāra noteikumos Nr. 72 "Noteikumi par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli"
32. panta sesto daļu
un Alkoholisko dzērienu aprites likuma
3. panta sesto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2019. gada 12. februāra noteikumos Nr. 72 "Noteikumi par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem" (Latvijas Vēstnesis, 2019, 40. nr.; 2021, 41. nr.; 2023, 57. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.1. nodrošinātājs - persona, kura ieguvusi nodrošinātāja statusu šo noteikumu VI nodaļā minētajā kārtībā, un persona, kura par nodrošinājumu izmanto drošības naudu;".

2. Izteikt 6.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.1. par naftas produktu (degvielas) apjomu, ko komersants deklarē un faktiski uzglabā kā naftas produktu (degvielas) drošības rezervi savā akcīzes preču noliktavā saskaņā ar noslēgto līgumu;".

3. Izteikt 7.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.2. mazās alkoholisko dzērienu darītavas un komersanti, kuriem piešķirts atzītā uzņēmēja statuss muitas jomā vai piešķirts nodrošinājuma samazinājums saskaņā ar šo noteikumu 34. punktu, izmanto vispārējo nodrošinājumu, un tam piemērojams samazinājums 100 procentu apmērā."

4. Izteikt 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Vispārējā nodrošinājuma apliecību (2. pielikums) Valsts ieņēmumu dienests izsniedz uz laiku, kas nepārsniedz saistību izpildes apdrošināšanas polisē vai kredītiestādes galvojumā norādīto termiņu. Nodrošinājuma apliecības maksimālais izmantošanas laikposms ir 12 mēneši no tās spēkā stāšanās dienas. Ja iemaksāta drošības nauda un nodrošinājuma iesniedzējam nav piešķirts nodrošinājuma samazinājums saskaņā ar šo noteikumu 30., 34. un 34.1 punktu, vispārējā nodrošinājuma apliecību izsniedz uz nenoteiktu laiku."

5. Papildināt ar 15.1 punktu šādā redakcijā:

"15.1 Valsts ieņēmumu dienests neizsniedz vai nepārreģistrē vispārējā nodrošinājuma apliecību atbilstoši šo noteikumu 34. punktā minētajiem nosacījumiem, ja:

15.11. nodrošinājuma iesniedzējam ir nodokļa parāds (izņemot gadījumus, ja attiecīgo maksājumu samaksas termiņi nodokļus reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir pagarināti);

15.12. nodrošinājuma iesniedzējam divu gadu laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vispārējā nodrošinājuma apliecības saņemšanai vai pārreģistrācijai vispārējā nodrošinājuma apliecība ir bijusi anulēta vai tās darbība bijusi apturēta par šo noteikumu pārkāpumiem;

15.13. nodrošinājuma iesniedzējam divu gadu laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vispārējā nodrošinājuma apliecības saņemšanai vai pārreģistrācijai speciālā atļauja (licence) ir bijusi anulēta vai tās darbība bijusi apturēta par akcīzes preču aprites pārkāpumiem;

15.14. nodrošinājuma iesniedzējs vai tā izpildinstitūcijas persona, kurai ir tiesības pārstāvēt nodrošinājuma iesniedzēju, gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vispārējā nodrošinājuma apliecības saņemšanai vai pārreģistrācijai ir sodīta ar naudas sodu par nodrošinājuma piemērošanas vai izmantošanas pārkāpumiem vai akcīzes preču aprites pārkāpumiem;

15.15. gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vispārējā nodrošinājuma apliecības saņemšanai vai pārreģistrācijai par nodrošinājuma iesniedzēju ir pieņemts lēmums, ar kuru konstatēta nodokļa aprēķināšanas kārtības pārkāpšana, un piemērota soda nauda;

15.16. nodrošinājuma iesniedzējs gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vispārējā nodrošinājuma apliecības saņemšanai vai pārreģistrācijai nav ievērojis akcīzes nodokli reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktos nodokļa samaksas termiņus;

15.17. nodrošinājuma iesniedzējs katrā no iepriekšējiem trijiem kalendāra gadiem pirms iesnieguma iesniegšanas vispārējā nodrošinājuma apliecības saņemšanai vai pārreģistrācijai nav samaksājis Valsts ieņēmumu dienesta administrētos nodokļus vismaz 500 000 euro apmērā."

6. Izteikt 16.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.2. iesniedzamo vispārējo nodrošinājumu izsniegusi persona, kura nav ieguvusi nodrošinātāja statusu šo noteikumu VI nodaļā minētajā kārtībā;".

7. Izteikt 16.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.4. iesniegtais vispārējais nodrošinājums ir paredzēts apstiprināta noliktavas turētāja, reģistrēta saņēmēja, reģistrēta nosūtītāja vai sertificēta saņēmēja darbībai un nodrošinājuma iesniedzējam nav atbilstošas speciālās atļaujas (licences), izņemot tādu sertificētu saņēmēju, kurš saņēmis lietotāja atļauju vai plāno saņemt akcīzes preces, kuru realizācijai nav nepieciešama speciālā atļauja (licence); ".

8. Izteikt 18. punktu šādā redakcijā:

"18. Valsts ieņēmumu dienests aptur vispārējā nodrošinājuma apliecības darbību uz laiku līdz 90 dienām, uzliekot nodrošinājuma iesniedzējam pienākumu palielināt iesniedzamo vispārējo nodrošinājumu līdz nepieciešamajam apmēram, ja nodrošinājums daļēji vai pilnībā ir izmantots nesamaksātā nodokļa samaksai vai ir neatbilstošs nodrošinājuma iesniedzēja faktiskajai darbībai."

9. Papildināt ar 20.1 punktu šādā redakcijā:

"20.1 Valsts ieņēmumu dienests atceļ nodrošinājuma samazinājumu, kas piemērots saskaņā ar šo noteikumu 34.1 punktā minētajiem nosacījumiem, ja nodrošinājuma iesniedzējam ir atcelts atzītā uzņēmēja statuss muitas jomā."

10. Izteikt 30. punktu šādā redakcijā:

"30. Apstiprinātam noliktavas turētājam (izņemot mazās alkoholisko dzērienu darītavas un šo noteikumu 33. punktā minētos apstiprinātos noliktavas turētājus) ir tiesības saņemt iesniedzamā vispārējā nodrošinājuma samazinājumu ne vairāk kā 90 procentu apmērā no vispārējā nodrošinājuma apmēra saskaņā ar šo noteikumu 3. pielikumā minētajiem kritērijiem, bet iesniedzamais vispārējais nodrošinājums nedrīkst būt mazāks par šo noteikumu 32. punktā minēto minimālo lielumu. Valsts ieņēmumu dienests var nepiešķirt iesniedzamā vispārējā nodrošinājuma samazinājumu, ja:

30.1. personai ir nodokļa parāds (izņemot gadījumus, ja attiecīgo maksājumu samaksas termiņi nodokļus reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir pagarināti vai ja pieņemts lēmums par nokavēto nodokļa maksājumu labprātīgu izpildi un persona iepriekš minētās nodokļa parāda saistības pilda);

30.2. personai pirms iesnieguma iesniegšanas vispārējā nodrošinājuma apliecības saņemšanai vai pārreģistrācijai vismaz divus gadus pēc kārtas nav bijis speciālās atļaujas (licences) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai ar alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem vai naftas produktiem vai reģistrēta saņēmēja darbībai;

30.3. persona divu gadu laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vispārējā nodrošinājuma apliecības saņemšanai vai pārreģistrācijai vismaz deviņus mēnešus gadā nav veikusi darbības ar alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem vai naftas produktiem, kas atļautas speciālajā atļaujā (licencē) apstiprināta noliktavas turētāja vai reģistrēta saņēmēja darbībai."

11. Izteikt 31.2.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"31.2.2. preces, uz kurām neattiecas likuma 25. panta devītajā daļā minētais elektroniskais administratīvais dokuments, izvestas no akcīzes preču noliktavas, līdz brīdim, kad Valsts ieņēmumu dienestam ir iesniegti dokumenti, kas apliecina, ka šīs preces atbilst likuma 25. panta piecpadsmitās daļas nosacījumiem, vai ir samaksāts nodoklis par pārvietotajām akcīzes precēm, kas nav piegādātas (tajā skaitā par zudumiem);".

12. Izteikt 33. punktu šādā redakcijā:

"33. Apstiprinātam noliktavas turētājam, kuram piešķirts atzītā uzņēmēja statuss muitas jomā vai attiecībā uz kuru nav konstatēti šo noteikumu 15.1 punktā minētie gadījumi, reģistrētam saņēmējam un reģistrētam nosūtītājam iesniedzamā vispārējā nodrošinājuma minimālais lielums ir 50 procentu no šo noteikumu 32. punktā minētā lieluma."

13. Izteikt 34. punktu šādā redakcijā:

"34. Apstiprinātam noliktavas turētājam, attiecībā uz kuru nav konstatēti šo noteikumu 15.1 punktā minētie gadījumi, iesniedzamais vispārējais nodrošinājums ir 100 procentu apmērā no iespējamā nodokļa parāda, kas aprēķināts par akcīzes precēm, kuras pārvieto atliktās nodokļa maksāšanas režīmā (izņemot šo noteikumu 7.2. apakšpunktā un 7.1 punktā minēto gadījumu), un nodokļa parāda (tajā skaitā nodokļa parāda, par kuru ir pieņemts lēmums par nokavēto nodokļa maksājumu labprātīgu izpildi). Par pārējām darbībām un nodokļa parādu, kura maksājumu samaksas termiņi ir pagarināti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, apstiprināts noliktavas turētājs nosaka nepieciešamo nodrošinājuma apmēru, un tam ir piemērojams samazinājums 100 procentu apmērā."

14. Izteikt 63. punktu šādā redakcijā:

"63. Valsts ieņēmumu dienests piecu darbdienu laikā pēc nodrošinājuma apliecības pārreģistrācijas vai jaunas nodrošinājuma apliecības izsniegšanas un šo noteikumu 62. un 62.1 punktā minēto saistību pārņemšanas dzēš iepriekšējo nodrošinājumu saistību izpildes apdrošināšanas polisē vai kredītiestādes galvojumā norādītajā apjomā un par to informē nodrošinātāju."

15. Izteikt 66. punktu šādā redakcijā:

"66. Ja nodoklis likumā noteiktajā kārtībā nav samaksāts un nodrošinājuma iesniedzējs to nesamaksā pēc Valsts ieņēmumu dienesta rakstveida brīdinājuma, un nodokļa parāds radies par darbībām, kuras nodrošinājuma iesniedzējs veicis attiecīgās nodrošinājuma apliecības darbības laikā, Valsts ieņēmumu dienests nodrošinājuma iesniedzēja nodokļa parādu pieprasa samaksāt nodrošinātājam vai pārskaita iemaksāto drošības naudu, nepārsniedzot nodrošinājuma summu, un par to informē nodrošinājuma iesniedzēju."

16. Izteikt 67. punktu šādā redakcijā:

"67. Valsts ieņēmumu dienests ir tiesīgs pieprasīt nodrošinātājam samaksāt nodrošinājuma iesniedzēja nodokļa parādu vai pārskaitīt iemaksāto drošības naudu nodokļa parāda segšanai ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc nodrošinājuma apliecības pārreģistrācijas vai pēc nodrošinājuma apliecības spēka zaudēšanas, ja attiecīgo nodrošinājumu pēc nodrošinājuma apliecības pārreģistrācijas vai spēka zaudēšanas vairs neizmanto."

17. Izteikt 72. punktu šādā redakcijā:

"72. Valsts ieņēmumu dienests nodrošinājumu dzēš piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 67. vai 70. punktā minētā termiņa beigām un par to informē nodrošinātāju."

18. Papildināt ar 80. punktu šādā redakcijā:

"80. Komersanti, kuriem ir izsniegta vispārējā nodrošinājuma apliecība kā Padziļinātās sadarbības programmas sudraba un zelta līmeņa dalībniekiem, tās pārreģistrē līdz 2024. gada 1. septembrim atbilstoši šo noteikumu 34. punktā minētajiem nosacījumiem."

19. Papildināt ar 81. punktu šādā redakcijā:

"81. Komersanti, kuriem vispārējā nodrošinājuma apliecība izsniegta uz nenoteiktu laiku, tās pārreģistrē līdz 2024. gada 1. septembrim atbilstoši šo noteikumu 13. punktā minētajiem nosacījumiem."

20. Izteikt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Padomes 2019. gada 19. decembra Direktīvas (ES) 2020/262, ar ko nosaka akcīzes nodokļa piemērošanas vispārēju režīmu (pārstrādāta redakcija)."

21. Izteikt 1. pielikumu jaunā redakcijā (1. pielikums).

22. Izteikt 1.1 pielikumu jaunā redakcijā (2. pielikums).

23. Izteikt 3. pielikumu jaunā redakcijā (3. pielikums).

Ministru prezidente E. Siliņa

Finanšu ministrs A. Ašeradens

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 30. aprīļa
noteikumiem Nr. 263

"1. pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 12. februāra
noteikumiem Nr. 72

Iesniegums akcīzes nodokļa vispārējā nodrošinājuma apliecības

saņemšanai

Nr. _________ pārreģistrācijai sakarā ar:

nodrošinājuma apmēra maiņu

citu iemeslu ______________________

Nr. _________ anulēšanai vai nodrošinājuma dzēšanai

1. Nodokļa maksātājs

Nosaukums/vārds, uzvārds  

Reģistrācijas kods                      

Tālrunis  

2. Komercdarbības veids

Apstiprināts noliktavas turētājs    

Reģistrēts saņēmējs    

Reģistrēts nosūtītājs    

3. Akcīzes preču veids, ar kurām paredzētas darbības

Alkoholiskie dzērieni  
Tikai alus, ko ražo patstāvīgā mazā alus darītavā  
Tikai pašu ražots vīns, raudzētie dzērieni, starpprodukti vai pārējie alkoholiskie dzērieni no savā īpašumā vai valdījumā esošajos dārzos un dravās iegūtajiem produktiem vai savvaļā augošiem augiem (neizmantojot spirtu vai citu saražotos alkoholiskos dzērienus), ja saražotā vīna vai raudzēto dzērienu kopējais apjoms nepārsniedz 15 000 litru kalendāra gadā, saražotais starpproduktu kopējais apjoms nepārsniedz 1000 litru kalendāra gadā un absolūtā alkohola daudzums saražotajos pārējos alkoholiskajos dzērienos nepārsniedz 1000 litru kalendāra gadā  
Tabakas izstrādājumi  
Tikai tabakas lapas, smēķējamā tabaka, karsējamā tabaka, cigāri, cigarillas vai augu cigaretes  
Tikai tabakas izstrādājumi, kuriem piemēro likumā noteiktos atbrīvojumus no akcīzes nodokļa maksāšanas tabakas izstrādājumiem vai darbībām beznodokļu tirdzniecības veikalā  
Naftas produkti  
Tikai naftas gāzes vai pārējie gāzveida ogļūdeņraži  
Tikai naftas gāzes vai pārējie gāzveida ogļūdeņraži, ja attiecīgos naftas produktus piegādā personām, kuras tos izmanto par kurināmo vai gāzes krāsnīs un citās iekārtās, nevis par degvielu  
Tikai degvieleļļa, kuras kolorimetriskais indekss ir 2,0 vai lielāks vai kinemātiskā viskozitāte 50 °C ir 25 mm2/s vai lielāka, tās aizstājējprodukti un komponenti  
Tikai biodegviela, ja veic biodegvielas uzglabāšanu, ražošanu, sajaukšanu, apstrādi vai pārstrādi  
Tikai tādi naftas produkti, kurus izmanto citiem mērķiem, nevis par degvielu vai kurināmo  
Tikai tādi naftas produkti, kuriem Latvijas Republikā ir pievienots etilspirts, kas iegūts no lauksaimniecības izejvielām un ir dehidratēts (ar spirta saturu vismaz 99,5 tilpumprocenti), un pievienotā absolūtā spirta saturs veido 70-85 tilpumprocentus (ieskaitot) no kopējā produktu daudzuma, ja veic minēto produktu uzglabāšanu, ražošanu, sajaukšanu, apstrādi vai pārstrādi  
Tikai tādi ar akcīzes nodokli neapliekamu produktu (izņemot naftas produktus) pārstrādes rezultātā iegūti galaprodukti, kuri izmantojami par degvielu vai kurināmo  

4. Nodrošinājuma iesniedzējs ir komersants, kas ir mazā alkoholisko dzērienu darītava vai atbilst Ministru kabineta 2019. gada 12. februāra noteikumu Nr.72 "Noteikumi par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem" 34. vai 34.1 punktā minētajiem nosacījumiem un kas veic apstiprināta akcīzes preču noliktavas turētāja darbību

 

  Jā, un apliecinu, ka atbilstu Ministru kabineta 2019. gada 12. februāra noteikumu Nr. 72 "Noteikumi par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem" 34., 34.1 vai 35. punktā minētajām prasībām
 

Iesniegtais vispārējais nodrošinājums (euro)  

Vispārējā nodrošinājuma apmērs (euro)  

5. Vispārējā nodrošinājuma apmērs _____________ euro

6. Lūdzu piemērot atlaidi iesniedzamajam vispārējam nodrošinājumam saskaņā ar atbilstību Ministru kabineta 2019. gada 12. februāra noteikumu Nr. 72 "Noteikumi par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem" 30. punktam un norādītajiem kritērijiem:

Vispārīgie kritēriji
gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas nav mainījies valdes sastāvs  
gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas nav pārsniedzis akcīzes nodokļa deklarāciju, pārskatu par akcīzes preču un pārskatu par marku apriti iesniegšanas termiņu vairāk kā par divām darbdienām  
ir īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu, kuru izmanto komersanta apstiprināta noliktavas turētāja darbībai  
vismaz trīs gadus ir reģistrēts Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā  
vismaz piecus gadus pēc kārtas ir bijusi speciālā atļauja (licence) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai, reģistrēta saņēmēja darbībai vai reģistrēta nosūtītāja darbībai, un minētās speciālās atļaujas (licences) darbība nav bijusi apturēta  
gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas ir ievērojis akcīzes nodokli reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktos nodokļa samaksas termiņus (kritērijs tiek piemērots, ja gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas ir bijis pienākums samaksāt akcīzes nodokli)  
gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas nodrošinājuma iesniedzējs vai tā izpildinstitūcijas persona, kurai ir tiesības pārstāvēt nodrošinājuma iesniedzēju, nav sodīta par akcīzes preču apriti reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumiem vairāk kā 500 euro apmērā  
gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vismaz sešus mēnešus akcīzes preces ir nodevis patēriņam Latvijas Republikā  
darba ņēmēju mēneša vidējie darba ienākumi pirmajos trijos gada ceturkšņos pēdējo četru gada ceturkšņu periodā līdz iesnieguma iesniegšanai nav mazāki par darba ņēmēju vidējiem darba ienākumiem attiecīgajā tautsaimniecības nozarē (atbilstoši NACE 2. red. klasifikācijas divu zīmju līmenim) valstī minētajā periodā  
likviditātes rādītājs nav mazāks par 0,5  
saistību attiecība pret pašu kapitālu nav lielāka par 1  
nodarbināti vismaz 100 darbinieki  
Kritēriji darbībai ar alkoholiskajiem dzērieniem
gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vismaz sešus mēnešus ir veicis alkoholisko dzērienu ražošanu, pārstrādi, apstrādi vai fasēšanu  
gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vismaz sešus mēnešus ir izvedis uz ārvalsti (arī dalībvalsti) paša saražotos alkoholiskos dzērienus  
katrā no iepriekšējiem diviem kalendāra gadiem ir samaksājis akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem 100 000-1 000 000 euro apmērā  
katrā no iepriekšējiem diviem kalendāra gadiem ir samaksājis akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem vairāk nekā 1 000 000 euro apmērā  
atbilstoši speciālajai atļaujai (licencei) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai veic darbību tikai ar savā patstāvīgajā mazajā alus darītavā saražoto alu  
gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vismaz sešus mēnešus ir veicis alkoholisko dzērienu marķēšanu ar Latvijas Republikas akcīzes nodokļa markām savā akcīzes preču noliktavā  
Kritēriji darbībai ar tabakas izstrādājumiem
gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vismaz sešus mēnešus ir veicis tabakas izstrādājumu ražošanu, pārstrādi, apstrādi vai fasēšanu  
iepriekšējā kalendāra gadā Latvijas Republikā patēriņam nodotais paša saražoto akcīzes preču apjoms veido vismaz 50 % no kopējā saražoto akcīzes preču apjoma  
katrā no iepriekšējiem diviem kalendāra gadiem ir samaksājis akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem 100 000-1 000 000 euro apmērā  
katrā no iepriekšējiem diviem kalendāra gadiem ir samaksājis akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem vairāk nekā 1 000 000 euro apmērā  
gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vismaz sešus mēnešus ir veicis tabakas izstrādājumu marķēšanu ar Latvijas Republikas akcīzes nodokļa markām savā akcīzes preču noliktavā (neattiecas uz tabakas ražotājiem)  
Kritēriji darbībai ar naftas produktiem
papildus speciālajai atļaujai (licencei) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai ar naftas produktiem ir izsniegta speciālā atļauja (licence) naftas produktu mazumtirdzniecībai, kurā norādītās vismaz trīs degvielas uzpildes stacijas ir komersanta īpašumā  
katrā no iepriekšējiem diviem kalendāra gadiem ir samaksājis akcīzes nodokli naftas produktiem 100 000-1 000 000 euro apmērā  
katrā no iepriekšējiem diviem kalendāra gadiem ir samaksājis akcīzes nodokli naftas produktiem vairāk nekā 1 000 000 euro apmērā  
gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vismaz sešus mēnešus ir veicis naftas produktu iezīmēšanu (marķēšanu)  
gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vismaz sešus mēnešus ir veicis naftas produktu ražošanu, sajaukšanu, apstrādi, pārstrādi vai fasēšanu  
veic naftas produktu sajaukšanu ar biodīzeļdegvielu, kas iegūta no rapša sēklu eļļas  

7. Atlaide _________ %

8. Iesniegtais vispārējais nodrošinājums _____________ euro

9. Apliecinu, ka atliktā akcīzes nodokļa maksāšanas režīmā veiktajos akcīzes preču pārvietojumos (tajā skaitā pārvietojumos, ko veic vienlaikus) iespējamais kopējais akcīzes nodokļa parāds nepārsniegs iesniegto vispārējo nodrošinājumu  

10. Informācija par nodrošinātāju

Nosaukums  

Nodokļu maksātāja reģistrācijas kods (Latvijas rezidentam)                      
 

Polises vai galvojuma Nr.   Izsniegšanas datums    

/

   

/

       

Iemaksātās drošības naudas summa (euro)   Drošības naudas iemaksas datums    

/

   

/

       
 

11. Dokumentu iesniedzējs

Vārds, uzvārds  

Amats uzņēmumā  

12. Piezīmes/komentāri

"

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 30. aprīļa
noteikumiem Nr. 263

"1.1 pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 12. februāra
noteikumiem Nr. 72

Iesniegums akcīzes nodokļa vispārējā nodrošinājuma apliecības sertificēta saņēmēja darbībai

  saņemšanai
  Nr. _____________ pārreģistrācijai sakarā ar:
    nodrošinājuma apmēra maiņu
    citu iemeslu ______________________
  Nr. _____________ anulēšanai vai nodrošinājuma dzēšanai

1. Nodokļa maksātājs

Nosaukums/vārds, uzvārds  

Reģistrācijas kods  

Tālrunis  

2. Speciālās atļaujas (licences) veids

Apstiprināts noliktavas turētājs  
Reģistrēts saņēmējs  
Vairumtirdzniecība  
Mazumtirdzniecība  
Atļauja, izziņa  
Preču realizācijai nav nepieciešama speciālā atļauja (licence)  

3. Akcīzes preču veids, ar kuru paredzētas darbības

Alkoholiskie dzērieni  
Tabakas izstrādājumi  
Naftas produkti  
Piezīmes/komentāri  

4. Iesniegtais vispārējais nodrošinājums euro  

5. Apliecinu, ka veiktajos akcīzes preču pārvietojumos (tajā skaitā pārvietojumos, ko veic vienlaikus) iespējamais kopējais akcīzes nodokļa parāds nepārsniegs iesniegto vispārējo nodrošinājumu  

6. Informācija par nodrošinātāju

Nosaukums  

Nodokļu maksātāja reģistrācijas kods  

Polises vai galvojuma Nr.   Izsniegšanas datums  

Iemaksātās drošības naudas summa (euro)   Drošības naudas iemaksas datums  

7. Dokumentu iesniedzējs

Vārds, uzvārds  

Amats uzņēmumā  

8. Piezīmes/komentāri

"

 

3. pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 30. aprīļa
noteikumiem Nr. 263

"3. pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 12. februāra
noteikumiem Nr. 72

Kritēriji iesniedzamā vispārējā nodrošinājuma samazināšanai

1. Vispārīgie kritēriji

Procentpunkti

1.1. gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas nav mainījies valdes sastāvs

5

1.2. gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas nav pārsniedzis akcīzes nodokļa deklarāciju, pārskatu par akcīzes preču un pārskatu par marku apriti iesniegšanas termiņu vairāk kā par divām darbdienām

5

1.3. ir īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu, kuru izmanto komersanta apstiprināta noliktavas turētāja darbībai

10

1.4. vismaz trīs gadus ir reģistrēts Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā

5

1.5. vismaz piecus gadus pēc kārtas ir bijusi speciālā atļauja (licence) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai, reģistrēta saņēmēja darbībai vai reģistrēta nosūtītāja darbībai, un minētās speciālās atļaujas (licences) darbība nav bijusi apturēta

10

1.6. gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas ir ievērojis akcīzes nodokli reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktos nodokļa samaksas termiņus

(kritērijs tiek piemērots, ja gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas ir bijis pienākums samaksāt akcīzes nodokli)

10

1.7. gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas nodrošinājuma iesniedzējs vai tā izpildinstitūcijas persona, kurai ir tiesības pārstāvēt nodrošinājuma iesniedzēju, nav sodīta par akcīzes preču apriti reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumiem vairāk kā 500 euro apmērā

5

1.8. gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vismaz sešus mēnešus akcīzes preces ir nodevis patēriņam Latvijas Republikā

10

1.9. darba ņēmēju mēneša vidējie darba ienākumi pirmajos trijos gada ceturkšņos pēdējo četru gada ceturkšņu periodā līdz iesnieguma iesniegšanai nav mazāki par darba ņēmēju vidējiem darba ienākumiem attiecīgajā tautsaimniecības nozarē (atbilstoši NACE 2. red. klasifikācijas divu zīmju līmenim) valstī minētajā periodā

10

1.10. likviditātes rādītājs nav mazāks par 0,5

5

1.11. saistību attiecība pret pašu kapitālu nav lielāka par 1

5

1.12. nodarbināti vismaz 100 darbinieki

5

2. Kritēriji darbībai ar alkoholiskajiem dzērieniem

Procentpunkti

2.1. gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vismaz sešus mēnešus ir veicis alkoholisko dzērienu ražošanu, pārstrādi, apstrādi vai fasēšanu

15

2.2. gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vismaz sešus mēnešus ir izvedis uz ārvalsti (arī dalībvalsti) paša saražotos alkoholiskos dzērienus

10

2.3. katrā no iepriekšējiem diviem kalendāra gadiem ir samaksājis akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem 100 000-1 000 000 euro apmērā

10

2.4. katrā no iepriekšējiem diviem kalendāra gadiem ir samaksājis akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem vairāk nekā 1 000 000 euro apmērā

20

2.5. atbilstoši speciālajai atļaujai (licencei) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai veic darbību tikai ar savā patstāvīgajā mazajā alus darītavā saražoto alu

15

2.6. gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vismaz sešus mēnešus ir veicis alkoholisko dzērienu marķēšanu ar Latvijas Republikas akcīzes nodokļa markām savā akcīzes preču noliktavā

10

3. Kritēriji darbībai ar tabakas izstrādājumiem

Procentpunkti

3.1. gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vismaz sešus mēnešus ir veicis tabakas izstrādājumu ražošanu, pārstrādi, apstrādi vai fasēšanu

10

3.2. iepriekšējā kalendāra gadā Latvijas Republikā patēriņam nodotais paša saražoto akcīzes preču apjoms veido vismaz 50 % no kopējā saražoto akcīzes preču apjoma

15

3.3. katrā no iepriekšējiem diviem kalendāra gadiem ir samaksājis akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem 100 000-1 000 000 euro apmērā

10

3.4. katrā no iepriekšējiem diviem kalendāra gadiem ir samaksājis akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem vairāk nekā 1 000 000 euro apmērā

20

3.5. gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vismaz sešus mēnešus ir veicis tabakas izstrādājumu marķēšanu ar Latvijas Republikas akcīzes nodokļa markām savā akcīzes preču noliktavā (neattiecas uz tabakas ražotājiem)

10

4. Kritēriji darbībai ar naftas produktiem

Procentpunkti

4.1. papildus speciālajai atļaujai (licencei) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai ar naftas produktiem ir izsniegta speciālā atļauja (licence) naftas produktu mazumtirdzniecībai, kurā norādītās vismaz trīs degvielas uzpildes stacijas ir komersanta īpašumā

5

4.2. katrā no iepriekšējiem diviem kalendāra gadiem ir samaksājis akcīzes nodokli naftas produktiem 100 000-1 000 000 euro apmērā

10

4.3. katrā no iepriekšējiem diviem kalendāra gadiem ir samaksājis akcīzes nodokli naftas produktiem vairāk nekā 1 000 000 euro apmērā

20

4.4. gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vismaz sešus mēnešus ir veicis naftas produktu iezīmēšanu (marķēšanu)

15

4.5. gada laikā pirms iesnieguma iesniegšanas vismaz sešus mēnešus ir veicis naftas produktu ražošanu, sajaukšanu, apstrādi, pārstrādi vai fasēšanu

15

4.6. veic naftas produktu sajaukšanu ar biodīzeļdegvielu, kas iegūta no rapša sēklu eļļas

10

"

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2019. gada 12. februāra noteikumos Nr. 72 "Noteikumi par akcīzes nodokļa .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Atbildīgā iestāde: Finanšu ministrija Veids: noteikumi Numurs: 263Pieņemts: 30.04.2024.Stājas spēkā: 08.05.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 87, 07.05.2024. OP numurs: 2024/87.2
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Protokols
  • Anotācija / tiesību akta projekts
351753
08.05.2024
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"