Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Jūrmalas domes saistošie noteikumi Nr. 18

Jūrmalā 2024. gada 24. aprīlī (prot. Nr. 6, 72. p.)

Grozījumi Jūrmalas pilsētas domes 2012. gada 11. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 37 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
5. panta pirmo, trešo un ceturto daļu

1. Izdarīt Jūrmalas pilsētas domes 2012. gada 11. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 37 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību" šādus grozījumus:

1.1. Svītrot 7.1.3. apakšpunktu.

1.2. Svītrot 7.1.5. apakšpunktu.

1.3. Izteikt 7.1.12. apakšpunktu šādā redakcijā:

"

7.1.12.

nodokļa maksātājam (pašam vai kopā ar laulāto) vai tā laulātajam taksācijas gada 1. janvārī ir trīs vai vairāk bērni vecumā līdz 18 gadiem (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) vai bērni līdz 24 gadu vecumam, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, un ja personai šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta kopā ar vismaz trim no minētajiem bērniem. Minētos atvieglojumus piemēro arī gadījumā, ja nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir kāds no minētajiem bērniem vai personas vai tās laulātā pirmās pakāpes augšupējais radinieks. Šajā punktā noteiktos atvieglojumus piemēro ar nākamo mēnesi pēc šajā punktā noteikto apstākļu iestāšanās.

Ēkām, zemei - 90 %

"

1.4. Izteikt 11.3 punktu šādā redakcijā:

"11.3 Ja nekustamo īpašumu ir paredzēts izmantot saimnieciskās darbības veikšanai un, izvērtējot saņemto de minimis atbalstu vienas vienotas komercsabiedrības līmenī, tiek konstatēts, ka atbalsts nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma veidā klasificējas kā komercdarbības atbalsts Komercdarbības atbalsta kontroles likuma 5. panta izpratnē, pašvaldība piešķir nodokļa atvieglojumu kā de minimis atbalstu saskaņā ar attiecīgā Eiropas Savienības tieši piemērojamā tiesību akta de minimis atbalsta piešķiršanas nosacījumiem."

1.5. Svītrot 14. punkta tabulā aili "7.2.6.".

1.6. Papildināt 14. punkta tabulu aiz ailes "7.2.5." ar aili "7.2.6." šādā redakcijā:

"

7.2.6.

- nomas vai īres līguma kopija, uzrādot oriģinālu;

- un invalīda apliecinājums, ka garāžā, par kuru tiek lūgts atvieglojums, tiek novietota šī invalīda īpašumā esoša automašīna

"

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. jūlijā.

Jūrmalas domes priekšsēdētājas vietnieks J. Lediņš

 

Paskaidrojuma raksts
Jūrmalas domes 2024. gada 24. aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr. 18 "Grozījumi Jūrmalas pilsētas domes 2012. gada 11. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 37 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošie noteikumi "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību" (turpmāk - saistošie noteikumi) nosaka kārtību, kādā piešķir nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus atsevišķām nodokļu maksātāju kategorijām.

Saistošo noteiktumu grozījumu mērķis ir precizēt tiesību normas, kas satur atsauces uz spēku zaudējušo de minimis atbalsta regulējumu, tādējādi nodrošinot, ka gan pašvaldība, gan nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma saņēmēji korekti ievēro de minimis atbalsta piešķiršanas nosacījumus, kā arī ir nepieciešams aktualizēt citus saistošo noteikumu punktus, ņemot vērā praksē konstatētās neatbilstības.

1.2. Saistošo noteikumu 7.1.3. un 7.1.5. apakšpunkts paredz nodokļa atvieglojumu piemērošanu gadījumos, kas saistīti ar zemes īpašuma tiesību atjaunošanu zemes īpašniekiem, lietotājiem, kā arī to tiesiskajiem mantiniekam. Ņemot vērā, ka nodokļa maksātāji, kuri deklarējuši dzīvesvietu Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā, saņem maksimāli iespējamo nodokļa atvieglojumu par zemi atbilstoši saistošo noteikumu 6. punktam, saistošo noteikumu 7.1.3. un 7.1.5. apakšpunkti ir zaudējuši aktualitāti un tie ir attiecīgi svītrojami.

1.3. Papildus saistošo noteikumu projekts paredz redakcionāli precizēt 7.1.12. apakšpunktu (saistošajos noteikumos paredzētais atvieglojums daudzbērnu ģimenēm).

1.4. Saistošo noteikumu 11.3 punktā ir iekļauta atsauce uz Eiropas Komisijas 2013. gada 18. decembra Regulu Nr. 1407/2013 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam, kuras darbības termiņš ir līdz 2024. gada 30. jūnijam. Šīs Eiropas Komisijas regulas vietā turpmāk būs piemērojama 2023. gada 13. decembra Eiropas Komisijas Regula  2023/2831 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam. Līdz ar to saistošo noteikumu 11.3 punkts ir izteikts jaunā redakcijā, iekļaujot atsauci uz Eiropas Savienības tieši piemērojamajiem tiesību aktiem de minimis atbalsta piešķiršanai, taču tos konkrēti neminot. Tas nākotnē palīdzēs novērst situācijas, kad kāds no Eiropas Savienības tieši piemērojamajiem tiesību aktiem de minimis atbalsta piešķiršanai zaudē spēku un tā vietā ir izdots jauns tiesību akts.

1.5. Saistošo noteikumu grozījumos ir veikti redakcionāli precizējumi ar mērķi nodrošināt punktu pareizu secību 14. punkta tabulā, pārceļot tabulas aili "7.2.6." aiz tabulas ailes "7.2.5.".

1.6. Paredzēts, ka saistošie noteikumi stājas spēkā ar 2024. gada 1. jūliju, saskaņojot spēkā stāšanās termiņu ar 2023. gada 13. decembra Eiropas Komisijas Regulas 2023/2831 piemērošanas uzsākšanu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošo noteikumu projektam nav ietekmes uz pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošiem noteikumiem nav sociālās ietekmes, ietekmes uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā un konkurenci.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu projekts neietekmē administratīvās procedūras
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Saistošie noteikumi neietekmē pašvaldības funkciju izpildi.

5.2. Saistošo noteikumu izpildei nav paredzēts izveidot jaunu institūciju. Līdzšinējā kārtība netiek mainīta.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Jūrmalas valstspilsētas administrācijas Īpašumu pārvaldes Nodokļu nodaļa.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 2024. gada 20. martā publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jurmala.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu viedokļu sniegšanai līdz 2024. gada 3. aprīlim. Minētajā termiņā sabiedrības priekšlikumi, iebildumi vai komentāri par saistošo noteikumu projektu netika saņemti.

Jūrmalas domes priekšsēdētājas vietnieks J. Lediņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Jūrmalas pilsētas domes 2012. gada 11. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 37 "Par nekustamā .. Statuss:
Vēl nav spēkā
vēl nav spēkā
Izdevējs: Jūrmalas pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 18Pieņemts: 24.04.2024.Stājas spēkā: 01.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 91, 13.05.2024. OP numurs: 2024/91.13
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
351892
01.07.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"